Krvavá přestřelka v pražských Řeporyjích | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Krvavá přestřelka v pražských Řeporyjích

Fotografie
Fotografie (internal)

5:00 – Ctil zákon. Chtěl bojovat se zločinem. Užíval si život plnými doušky. Kamarádům rozdával dobrou náladu a radost ze života. Miloval dívku a plánoval rodinný život. Detektivní dráha Lukáše M. (†27) ze Žďáru nad Sázavou právě začínala. Teď je mrtvý. Zemřel střelou z pistole jednoho ze svých kolegů. A celý národ se ptá, proč?

Lukáš M. měl v kapse sotva oschlý diplom z pražské Policejní akademie, kterou studuje i jeho sestra, rovněž policistka. Jako kriminalista dělal »na drogách«. Všemu učinila tragický konec ve středu tento týden v pražských Řeporyjích přestřelka při zatýkání hledaného feťáka Petra H. (†28) s bohatou kriminální minulostí. Lukáše zasáhla odražená či zbloudilá střela ze zbraně jeho kolegy. Lékaři se ho snažili na místě zachránit marně. Prostřelený krk byl příliš těžkým zraněním, život z mladého muže vyprchal příliš rychle.

Zastřelený detektiv Lukáš M.

Před smrtí pronesl ještě několik slov. Jejich obsah však už navždy zůstane tajemstvím. „Když přijela záchranka ještě něco říkal, už mu ale nebylo rozumět. Pak zemřel,“ řekl Aha! jeden z jeho zdrcených kolegů.

„Byl to drobný usměvavý klučina. Prostě sluníčko. Kam přišel, tam se usmíval a vždycky kolem sebe šířil skvělou náladu,“ vzpomíná kolega.

Děti ani manželku Lukáš neměl, lásku však ano. „Přes rok chodil s dívkou a chtěl se s ní oženit,“ dodal kolega.

Tragédie v datech

- Středa 16. září 2009

Policie se dozvídá, že recidivista a pravděpodobně i drogový dealer Petr H. (†28), který se vyhýbá nástupu do vězení, se skrývá v hotelu U České koruny v pražské čtvrti Řeporyjích. Před osmou hodinou ráno vyjíždí Petr s kamarádem Milanem (25) a přítelkyní Monikou (23) autem z hotelu. Cestu jim zablokuje policejní vůz. Z něj vystupuje detektiv Lukáš M. (†27) a jeho parťák. Jako posilu si přivolají policisty z místního oddělení. Vyzývají řidiče, aby zastavil. Ten to odmítá a najíždí na vůz policie. Při neopatrném manévru havaruje. Ozve se výstřel, detektiv padá k zemi. Z auta postupně utíká nejprve Monika, pak i Milan, nakonec i Petr. Policisté ho vyzývají, aby se zastavil, později ho dostihnou a u nedalekého potoka zastřelí. Policejní mluvčí vydává zprávu, že při zásahu zastřelili policisté prchajícího recidivistu, poté co on smrtelně zranil detektiva. Dvě svědci, kteří cestovali s recidivistou, utekli. Ještě téhož dne se pozdě večer Monika i Milan sami přihlásí policii a říkají, že ani jeden z trojice stíhané v automobilu zbraň neměl.

Svědci střelby Milan a Monika.

- Čtvrtek 17. září 2009

Balistici zkoumají zdeformovanou kulku, která usmrtila mladého detektiva Lukáše M. Monika i Milan tvrdí, že Petr H. neměl zbraň a stříleli pouze policisté. Případ přebírá Inspekce Policie ČR, která posuzuje činnost samotných policistů. Vychází najevo, že Petr H. se vyhýbal nástupu do vězení, kam měl údajně jít na sedm let.

- Pátek 18. září 2009

Oficiální zdroje tvrdí, že výsledky expertních šetření budou až za měsíc. Neoficiálně policisté připouštějí, že jejich kolegu zasáhla odražená policejní kulka. Zbraň u mrtvého zločince Petra H. policisté nenašli, zatím však úplně nevyloučili, že by někdo z dvojice mohl být ozbrojený. Začíná vycházet najevo, že zásah byl patrně špatně provedený.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.