Další pád malého letadla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Další pád malého letadla!

Ve sportovním letadle, které se včera zřítilo na Havlíčkobrodsku, zahynuli dva lidé.
Ve sportovním letadle, které se včera zřítilo na Havlíčkobrodsku, zahynuli dva lidé. (ČTK/Luboš Pavlíček )

5:00 – Dva lidské životy si vyžádal včerejší pád malého sportovního letadla u Sobíňova na Havlíčkobrodsku. Čtyřmístný letoun typu Zlín 143 se v husté mlze zřítil ráno kolem deváté hodiny. Po dopadu na zem z něj začaly šlehat plameny.

Lidé z nedalekého okolí ihned zavolali na linku 112 záchranáře. Ti už ale na místě našli jen dvě ohořelá těla. „Jednalo se o dva muže z Prahy ve věku 48 a 66 let. Měli to být zkušení piloti. Letěli z Příbrami do Skutče na Chrudimsku,“ řekla Aha! havlíčkobrodská policejní mluvčí Jana Mazourová.

Oheň způsobil na letadle škodu dva miliony korun. Příčinu nehody vyšetřuje letecká inspekce. Experti kromě jiného zjišťovali, jaká byla před nehodou ovladatelnost letounu a zda nebyly poškozeny prvky řízení. „Stroj letěl ve formaci čtyř letadel, před neštěstím se ale odchýlil od plánované trasy. Zavadil o vrchol stromu a zřítil se,“ řekl jeden z nich Josef Procházka. Výsledky vyšetřování budou známy nejdříve za měsíc. Určitou roli mohlo podle odborníků sehrát ranní mlhavé počasí, příčinou nehody stejně tak může být i technická závada nebo chyba pilota. Svědkové pádu prý slyšeli rachot jako když vynechává motor, a pak dvě rány. Po nich uviděli plameny.

Podobné neštěstí se stalo v srpnu u Strakonic, kde spadlo při vyhlídkovém letu do řeky Otavy malé motorové letadlo Cessna se čtyřmi cestujícími na palubě. Tři dospělí zemřeli, desetiletá dívka byla těžce zraněna.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.