Unikátní vize vědců z Anglie - Přepnete televizi myšlenkou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Unikátní vize vědců z Anglie - Přepnete televizi myšlenkou!

Fotografie
Fotografie (internal)

05:00 – Pouhou myšlenkou zapnout či vypnout televizi, to je vize britských vědců. Milimetrový čip na povrchu mozku zachytí elektrické impulsy nervových buněk a pošle je do přijímače na lebce. Ten je připojen k počítači, který reaguje na pokyny.

Pouhou myšlenkou zapnout či vypnout televizi, to je vize britských vědců. Milimetrový čip na povrchu mozku zachytí elektrické impulsy nervových buněk a pošle je do přijímače na lebce. Ten je připojen k počítači, který reaguje na pokyny.

Vynálezce čipu doktor Jon Spratley (28) říká, že stačí pouhých sedm myšlenkových impulsů k tomu, aby mozek nahradil ruku při ovládání počítačové myši. Umístění čipu navíc nevyžaduje složitý chirurgický zákrok. „Čip implantujeme jehlou. Jeho 50 tykadel se připojí k nervovým buňkám a současně se vysunou čtyři milimetrové anténky,“ vysvětluje Spratley. Do otvoru po jehle se pak umístí 16mm přijímač.

„Chceme pomoci lidem, kteří jsou trvale zbaveni možnosti pohybu jako například doktor Stephen Hawking,“ říká Spratley. První pokusy na zvířatech byly slibné a vědecký tým chce čip co nejdříve vyzkoušet na lidech.

Při troše fantazie by se čip dobře uplatnil i při domácích hádkách o sledování televizních programů. Jeden pohled, a místo fotbalu by partner koukal na telenovelu...

Navíc nejde v posledních měsících o jediný skvělý vynález. V Japonsku sestrojili kolečkové křeslo ovládané mozkovými vlnami z helmy na hlavě. Na opicích byl úspěšně testován prototyp robotické ruky, která je rovněž řízena pouhou myšlenkou. A v USA je zkoušen přístroj, který umožní slepcům vidět...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.