Vypadá jako UFO, ale není to UFO! Co je to? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Vypadá jako UFO, ale není to UFO! Co je to?

Ploché části stroje absorbují sluneční světlo. Klouby umožňují letadlu změnit tvar podle potřeby tak, aby »nachytalo« co nejvíce solární energie.
Ploché části stroje absorbují sluneční světlo. Klouby umožňují letadlu změnit tvar podle potřeby tak, aby »nachytalo« co nejvíce solární energie. (Isifa.com, ara)

NEW YORK – Možná to vypadá jako mimozemská civilizace, ale nenechte se mýlit! Tenhle prapodivný stroj byl vynalezen lidským mozkem, konkrétně americkými vědci. Zvláštní letadlo nazvané Odysseus je poháněno solární energií a ve vzduchu vydrží až pět let v kuse!

Možná to vypadá jako mimozemská civilizace, ale nenechte se mýlit! Tenhle prapodivný stroj byl vynalezen lidským mozkem, konkrétně americkými vědci. Zvláštní letadlo nazvané Odysseus je poháněno solární energií a ve vzduchu vydrží až pět let v kuse!

Odysseus obsahuje dva klouby, jejichž pomocí se tvar stroje přizpůsobí tak, aby pohltil co nejvíce slunečního světla. Může se roztáhnout do délky až 150 metrů – to provede, když se setmí. Pak je nejaerodynamičtější a spotřebovává nejméně energie nashromážděné v bateriích umístěných na palubě.

Letadlo je koncipováno na lety ve výšce mezi 18 a 27 kilometry. Lze ho tedy využít pro účely dozoru, komunikace nebo monitorování životního prostředí – tedy například k pozorování klimatických změn. Prototyp by měl přijít na trh do pěti let.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.