7 mýtů o komárech - Právě teď štípou jak pominutí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

7 mýtů o komárech - Právě teď štípou jak pominutí

Fotografie
Fotografie (internal)

PRAHA – Bzzzz. Znáte to. Celou noc vám bzučí kolem ucha, ale když rozsvítíte, není po nich ani stopy. Zhasnete a je to tu zase... Komáři. Právě v těchto dnech nás trápí víc, než kdy jindy.

Bzzzz. Znáte to. Celou noc vám bzučí kolem ucha, ale když rozsvítíte, není po nich ani stopy. Zhasnete a je to tu zase... Komáři. Právě v těchto dnech nás trápí víc, než kdy jindy. Jako kdyby si říkali, že ještě před podzimem musí poštípat co nejvíc lidí. Jak na tyhle potvůrky, které milují lidskou krev? Fungují rady babiček, nebo je lepší spolehnout se na moderní prostředky? Tady je sedm omylů o komárech a tipy, jak na ně.

  1. Komáři bodnou jen toho, kdo má sladkou krev
    NE! Komáři mají rádi spíš »tučnou« krev. Proto také častěji bodnou lidi se zvýšenou hladinu cholesterolu. Snažte se tedy snížit podíl tuků ve stravě.
  2. Ženy bývají poštípané častěji
    NE! Vědecké výzkumy prokázaly, že komáři si své oběti rozhodně nevybírají podle pohlaví. Muže i ženy štípou stejně.
  3. Na štípance je nejlepší namazat
    NE! Ideální je štípanec jednoduše olíznout. Sliny ránu zchladí a navíc látky obsažené ve slinách fungují jako ideální dezinfekce. Tip: Štípanec nasliňte a ještě na něj nasypte kuchyňskou sůl. Pak bude rána dokonale vydezinfikována a navíc nebude tolik bolet.
  4. Komáry přitahuje světlo
    NE! Komáři milují pach lidského potu, vůni sladkých parfémů, teplo a vlhko. Své oběti pak vyhledávají podle koncentrace oxidu uhličitého ve vzduchu. Ten člověk vydechuje. Čím vyšší je koncentrace oxidu uhličitého, tím blíž je oběť.
  5. Voňavé balkonové květiny (např. levandule) komáry odpuzují
    NE! Lež. Tyhle květiny sice krásně vypadají a nádherně voní, ale komáry rozhodně neodpuzují.
  6. Nejlepší zbraní proti komárům jsou elektrické odpuzovače s dávkovačem.
    ANO! Elektrický odpuzovač opravdu proti komárům zabírá. Obsahuje totiž chemickou látku biozide, která odpuzuje hmyz. Ale pozor! Na jednu stranu sice odpuzovače fungují proti komárům, ale mohou negativně působit na alergiky a přecitlivělé osoby. Takže vždy vybírejte s ohledem na zdraví.
  7. Komáři přenášejí nebezpečné nemoci
    ANO! V našich zeměpisných šířkách komáři nemoci běžně nepřenášejí. Přesto už se vyskytlo několik případů přenosu boreliózy právě komárem.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.