Popálená Natálka (2) z Vítkova: Šest operací během čtyř měsíců | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Popálená Natálka (2) z Vítkova: Šest operací během čtyř měsíců

Tolik stála léčba Natálky, která už čtyři měsíce bojuje o život.
Tolik stála léčba Natálky, která už čtyři měsíce bojuje o život. (pro Aha! – Bohdan Koch)

5:00 (gbr, koř) – Šest operací během čtyř měsíců – silná antibiotika, léky proti nepředstavitelné bolesti a nejistota, zda vůbec všechno dobře dopadne. Tak žije malá Natálka (2), oběť extremistů z Vítkova, kteří ji chtěli zaživa upálit.

5:00 (gbr, koř) – Šest operací během čtyř měsíců – silná antibiotika, léky proti nepředstavitelné bolesti a nejistota, zda vůbec všechno dobře dopadne. Tak žije malá Natálka (2), oběť extremistů z Vítkova, kteří ji chtěli zaživa upálit...

„Kvůli trubičce, kterou má v pusince, se mnou nemluví, ale to nevadí, klidně ji naučím znova mluvit. Když se jí zeptám, jestli chce papat, našpulí pusinku, otevírá ji. Natahuje ke mně ručičky a když jí řeknu máš bebínko, ukáže na jizvy. Pořád se snaží stáhnout mi roušku z pusy,“ říká Natálčina maminka Anna Siváková, která jen těžko přemáhá slzy.

„Pavlínka, Kristýnka i Kornelie, všechny se pořád ptají, kdy se jim jejich sestřička vrátí domů. Říkám jim, že bude jiná, že se na to musí připravit, všechny sem chtějí za ní na návštěvu, ale ještě to nejde. Za celou tu dobu jsem jim nedovolila se podívat na televizi, jak malá vypadá.“ Už nikdy to totiž nebude ta stejná usměvavá holčička jako dříve. Oheň jí spálil 80 procent tělíčka, dívenka ještě teď prožívá obrovská bolestivá muka...

„Natálka má za sebou šest operací, z toho tři transplantace umělé kůže. Protože jediným místem, které nemá popálené, je vlasatá část hlavy, vždy musíme odebrat jen malý kousek a počkat, až se místo zahojí k dalšímu odběru,“ říká doktor Michal Hladík, přednosta kliniky dětského lékařství FN Ostrava-Poruba. „Natálce byla celkem třikrát transplantována i umělá kůže, která je v Česku používána od roku 2003. Popálené místo, kam se kůže dává, se musí ale ještě překrýt vlastní kůží,“ říká primářka popáleninového centra Zdenka Crkvenjaš.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.