Také teď nemůžete spát? Na vině je Měsíc, tlak, vlhkost a hvězdy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Také teď nemůžete spát? Na vině je Měsíc, tlak, vlhkost a hvězdy!

Mnohé problémy psychicky labilnějších jedinců má na svědomí i Měsíc.
Mnohé problémy psychicky labilnějších jedinců má na svědomí i Měsíc. (Aha! – Mária Rušinová, ČTK)

PRAHA – Partner neposlouchá, děti jsou podrážděné a vy nemůžete usnout? Za vše může počasí! Podle odborníků se zkombinovalo hned několik nebezpečných faktorů, které vážně ohrožují zdravý spánek.

Partner neposlouchá, děti jsou podrážděné a vy nemůžete usnout? Za vše může počasí! Podle odborníků se zkombinovalo hned několik nebezpečných faktorů, které vážně ohrožují zdravý spánek...

Noci v tomto týdnu jsou pro mnohé lidi utrpením, protože nemůžou »zabrat«, i když by moc chtěli. „Jsme malátní a utahaní, a přesto všechno nemůžeme v noci usnout,“ definovala hlavní problém meteoroložka Dagmar Honsová. „Může za to několik faktorů, předně je to vysoká vlhkost vzduchu. Ta k nám přichází od západu z Atlantského oceánu.

Je to tedy úplně jiný vlhký vzduch, než který nás trápil v červenci,“ vysvětluje meteoroložka. „Pak se také déle rozednívá i se déle stmívá a obecně se nám počasí halí spíše do podzimního hávu. I tento přechod může mít na náš spánek vliv.“ Své dělá i Měsíc, který byl nedávno v úplňku. Zejména labilní lidé mají s nastupujícími i ustupujícími fázemi Měsíce psychické trable, což jim na klidu také nepřidá. Nelze pominout ani padající perseidy, tedy pravidelné meteorické roje, které v tomto týdnu pokryly naši oblohu.

Ovšem zdaleka největším problémem, který narušuje klidný spánek, je tlak. Zatímco minulý měsíc nás trápily výkyvy tlaku přes den, nyní je tlak jako na houpačce přes noc. „Změny tlaku v nočních hodinách jsou i čtyři hektopascaly, což představuje dvojnásobek běžných hodnot,“ konstatovala Honsová. Tlaková rána nás čeká také dnes odpoledne. „To očekáváme skokové zvýšení tlaku a mělo by být opravdu razantní. Některým lidem to může samozřejmě způsobit problémy,“ varovala Honsová.

Děti nespí a pláčou. Proč?

Problémy se spánkem nemají jen dospělí, ale i děti. Rodiče ratolest v navyklou hodinu uloží do postele, ta usne, ale po dvou hodinách se vzbudí a celou noc pláče. Zabere zase až na chvilku k ránu. Přes den je ale na rozdíl od rodičů veselá a hravá. Proč?

Lékaři i psychologové se shodují, že za vše může bláznivé počasí. „Ovlivňuje nejen celou přírodu, ale i nás a děti. Dospělí obvykle umějí pracovat s vnějšími podmínkami, které ovlivňují spánek – počasí, fáze Měsíce, teplota; děti ne,“ říká psycholožka Lenka Čadová.

Stejný názor má i dětská lékařka. „I děti ovlivňují meteorologické podmínky, ale častěji jde i o reakci na atmosféru v nejbližší rodině. Děti jsou vnímavé i k neverbálním projevům rodičů,“ říká Marta Šimůnková z www.hledamzdravi.cz. Dítě vycítí nepohodu několik nocí nevyspalých rodičů a hůře spí. Noční bdění se tak mění v začarovaný kruh dětského pláče a nervozity rodičů.

Jak na spánek?
  • Pokud se u dětí – i zcela malýh, ve věku kojenců a batolat – prodlouží období problémů se spánkem na několik týdnů, je vhodné vyhledat odborníka, který se zabývá poruchami spánku. Existuje i spánková laboratoř pro děti.
  • Dospělí mohou krátké období nespavosti překonat pomocí léků. V ČR je nově k dispozici tzv. melatoninové hypnotikum, které je bez nežádoucích účinků a není návykové.
Víkendové počasí? Paráááda!

Ani tento týden neporuší tradici hezkých srpnových víkendů. Prozatím totiž byly všechny dny pracovního klidu v tomto měsíci teplotně nejvyšší. „Sobotní obloha bude skoro jasná, tedy bez nějakých výrazných mraků, a teploty by se měly pohybovat mezi 25 až 29 °C,“ slibuje meteoroložka. V neděli by mělo být ještě lépe! „Očekáváme pohyb teplot mezi 26 a 30 °C. V odpoledních a podvečerních hodinách se ale obloha zejména na západě republiky zatáhne, což bude předzvěstí dešťů a bouřek, které by měly od pondělka začít opět spolu s ochlazením řádit,“ uzavřela Honsová.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.