Romana Kučerová (38): Stroj jí skalpoval půlku hlavy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Romana Kučerová (38): Stroj jí skalpoval půlku hlavy!

Romana Kučerová
Romana Kučerová (pro Aha! – Marek Hofman, ČTK)

5:00 (hof) – Českobudějovičtí chirurgové jsou skuteční machři ve svém oboru. Za život i svoji současnou podobu jim může poděkovat Romana Kučerová z Mazelova (38), kterou letos v únoru skalpoval zemědělský stroj. Hrozilo, že bude po zbytek života zohyzděná – tedy pokud vůbec přežije.

Letošní 22. únor byl pro matku čtyřletého klučiny Romanu Kučerovou z Jindřichohradecka asi tím nejhorším dnem jejího života. Bolest, jakou prožila, by málokdo vydržel. V drůbežárně, kde pracovala, ji třídička vajec zachytila za vlasy a skalpovala ji. Stroj ji připravil o celou týlní, temenní a levou spánkovou část kůže s vlasy. Kožní kryt byl navíc roztržen na dvě části a odtržen spolu s celým levým ušním boltcem až do oblasti krku. Hrůza!

Romanu Kučerovou okamžitě transportovali do nemocnice, kde nastoupil tým lékařů vedeným primářem oddělení plastické chirurgie Vladimírem Maříkem. Náročná operace trvala neuvěřitelných osm a půl hodiny. „Došlo k úplné skalpaci velkého rozsahu, kdy spodinu tohoto defektu tvořila už jen lebka. Raritní na tomto případu je, že skalpát spolu s ušním boltcem byl rozdělen na dvě části a byl od stroje značně zhmožděný. Kůže byla navíc od lebeční kosti odtržena ve více vrstvách a část kůže, která na hlavě zůstala, pak byla odtržena od lebky,“ řekl lékař Vladimír Mařík.

„Na záchraně mladé ženy pracoval celý tým lékařů včetně traumatologů a anesteziologů, kteří okamžitě začali pacientku připravovat na zákrok plastických chirurgů. Následné napojení cév dalo lékařům skutečně zabrat, ale podařilo se. Pacientka byla po skutečně náročném zákroku týden v umělém spánku na oddělení ARO,“ dodal ještě Mařík.

Po měsíci byla Romana Kučerová znovu operována. Druhý skalpát lékaři nahradili svalem ze zad tak, aby došlo k obnovení plnohodnotného kožního krytu i v týlní oblasti, kde kůže zcela odumřela.

Takhle vypadala skalpovaná hlava bezprostředně po úrazu.

„Opravdu nevím, jak pánům doktorům poděkovat. Zachránili mi život a zachránili mne celkově. Skutečně, nevěřila jsem, a nikdo z mého okolí, že budu ještě někdy žít normálním způsobem, a i když se stále léčím, mám chuť do života a opravdu jsem všem doktorům, sestřičkám, celé nemocnici velmi vděčná,“ doplnila se slzami na krajíčku žena, jejíž největší oporou byla její rodina a malý syn.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.