V Kladně se znovu sešli hrdinové slavného Menzelova filmu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

V Kladně se znovu sešli hrdinové slavného Menzelova filmu

Na natáčení před 40 lety si v sobotu zavzpomínali Václav Neckář (vlevo), Jitka Zelenohorská a režisér Jiří Menzel.
Na natáčení před 40 lety si v sobotu zavzpomínali Václav Neckář (vlevo), Jitka Zelenohorská a režisér Jiří Menzel. (Aha! – Alexandr Malachovský)

5:00 (jan) – Nezapomenutelný film Jiřího Menzela Skřivánci na niti se v sobotu večer vrátil aspoň na několik hodin tam, kde ho režisér Menzel před 40 lety natočil: do Kladna…

Právě před 40 lety žil areál kladenské Poldovky příběhem Pavla Hvězdáře (Václav Neckář) a Jitky (Jitka Zelenohorská), Lenky (Naďa Urbánková), mlíkaře (Vladimír Ptáček), důvěrníka (Rudolf Hrušínský st.), profesora (Vlastimil Brodský), prokurátora (Leoš Suchařípa) či svazačky (Věra Galatíková). Děj filmu se odehrává v ocelárnách, kam byli v 50. letech posíláni na brigádu »političtí provinilci« (živnostníci, intelektuálové). Vedle nich pracují na šrotišti i ženy a dívky uvězněné za pokus o útěk za hranice, tzv. kopečkářky. Dvacet let proto musel film zůstat v trezoru, než mohl mít 1. února 1990 svoji premiéru.

Čtyřicátin Skřivánků se v sobotu v Kladně zúčastnili režisér Jiří Menzel a herci Jitka Zelenohorská a Václav Neckář. „Od doby, kdy jsme tady natáčeli, jsem na Kladně nebyla,“ zavzpomínala Jitka Zelenohorská. „Jak se mi tehdy pracovalo pod taktovkou pana Menzela? Jako režisér byl prima. Připravený, vždycky klidný. Nezažila jsem ho nikdy rozčileného nebo že by křičel. Ráda vzpomínám i na Vaška Neckáře. Jestli se nechceme tady a teď coby filmoví manželé políbit? My jsme se nelíbali ani ve filmu. Ani jsme tam nebyli v posteli, protože ho mezitím zatkli. Pak jsem na něj přece čekala dva roky a tím film končí.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.