Malé děťátko se opařilo čajem! Holčička (1) bojuje o život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Malé děťátko se opařilo čajem! Holčička (1) bojuje o život!

Malá holčička se léčí na poláleninovém centru vinohradské nemocnice.
Malá holčička se léčí na poláleninovém centru vinohradské nemocnice. (: Alexandr MALAKOVSKÝ)

DOLNÍ BŘEŽANY – Prvními krůčky vyrazila do života dost nešťastně roční holčička v Dolních Břežanech. Stačil zlomek vteřiny a v krutých bolestech bojovala o život.

Prvními krůčky vyrazila do života dost nešťastně roční holčička v Dolních Břežanech. Stačil zlomek vteřiny a v krutých bolestech bojovala o život. Drama způsobil obyčejný hrnek vařícího čaje!

Ve středu k večeru ťapala dívenka po bytě a nešťastnou náhodou na sebe horký nápoj strhla. Následkům už nikdo nemohl zabránit. Čaj ji opařil levou polovinu tělíčka. Od hlavičky, přes krk, ruku, levou část hrudníku až po nožičku. Zoufalá rodina ihned přivolala záchranku. Matka dívenku popadla a na lékaře netrpělivě s plačící dcerkou v náručí čekala před domem.

„Posádka rychlé lékařské pomoci z Jesenice na místo dorazila za pět minut,“ uvedla mluvčí středočeské záchranky Tereza Janečková. Zdravotníci okamžitě dali děcku léky na utlumení bolesti. Holčička začala být malátná, což maminku trochu vyděsilo. Byl to ale běžný postup. Dívenka byla při vědomí a trpěla. „Záchranáři ji museli nejdříve utišit a zklidnit, aby se nebránila a mohli ji ošetřit. Bolest by navíc mohla rozvinout život ohrožující šok, ve kterém děcko bylo,“ vysvětlila Janečková. „V sanitce jsme pacientce popálené plochy sterilně pokryli a část ploch chladili. U dětí se celkové chlazení nedoporučuje, protože u nich hrozí velká ztráta tepla,“ dodala lékařka záchranné služby.

Ošetřené batole i s maminkou pak transportoval vrtulník na popáleninové centrum vinohradské nemocnice. „Holčička má popáleniny prvního a druhého stupně na 21 procentech těla. Je to těžké zranění, ale není v ohrožení života. Leží na jednotce intenzivní péče,“ řekl Aha! mluvčí nemocnice Leoš Kabát. Podle odborníků je popálení dvaceti procent těla u dospělého hranice mezi lehkým a těžkým zraněním. U dítěte je to ale jednoznačně zranění těžké, protože na šokem způsobené změny v životních funkcích reaguje mnohem citlivěji.

Co se děje, když se opaříme?

Pokožka se skládá z jednotlivých kožních buněk. Teplota 50 až 60 stupňů buňku poškodí, ale nezničí. Ještě je možnost jejího oživení. „Pokud je teplota vyšší, kolem 70 stupňů, buňka odumře. Pak záleží na tom, jak dlouho teplo působí. Podle délky působení jsou zničeny buňky do určité hloubky. Jeli to doba příliš dlouhá, což ale prakticky může znamenat i pouhé dvě vteřiny, pak nastane zničení celé vrstvy kožních buněk a jedná se o popáleninu třetího stupně,“ vysvětlil primář popáleninového centra vinohradské nemocnice Ludomír Brož. Popálení způsobí obrovskou bolest. Pokud je rozsáhlejší, reaguje organismus šokovým stavem, který může vyvolat změny v dýchání a krevním oběhu a může vést až ke smrti.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.