Další nejasnosti Topolánkovy dovolené | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Další nejasnosti Topolánkovy dovolené

Fotografie
Fotografie (internal)

5:00 (tk, vr) – Nejasností okolo dovolené šéfa ODS Mirka Topolánka je stále víc. Jako by nestačilo, že se v Toskánsku poplácával po zádech s lobbisty, jachtu měl půjčenou od člověka napojeného na Radovana Krejčíře a bydlel ve vile, která se normálně nepronajímá – navíc se včera potvrdily informace Aha!, že je napojená na firmu J&T.

5:00 (tk, vr) – Nejasností okolo dovolené šéfa ODS Mirka Topolánka je stále víc. Jako by nestačilo, že se v Toskánsku poplácával po zádech s lobbisty, jachtu měl půjčenou od člověka napojeného na Radovana Krejčíře a bydlel ve vile, která se normálně nepronajímá – navíc se včera potvrdily informace Aha!, že je napojená na firmu J&T. Aha! zjistilo i údaje nasvědčující tomu, že Topolánek na dovolenou letěl soukromým tryskáčem. Vynořily se i pochybnosti týkající se půjčeného džípu, jímž Topolánek jezdil. Jeho kamarád Dalík měl totiž pronájem vyjednávat s Ladislavem Maroulem, dalším člověkem napojeným na Krejčíře!

Jak se Topolánek dostal na dovolenou?

Topolánek se z italské dovolené vracel v pátek. Podle zdroje Aha! přiletěl letadlem, a to zřejmě soukromým. Okolnosti jeho příletu navíc byly podivné. Šéf ODS měl na starém ruzyňském letišti přistát odpoledne. To reportérovi Aha! potvrdila i jedna z pracovnic na letišti. „Je to ale utajovaný let,“ tvrdila. Nakonec letadlo na staré Ruzyni nepřistálo. „Bylo na poslední chvíli převeleno na novou Ruzyni,“ hlásila nám zaměstnankyně. Změnilo se místo přistání poté, co se na staré Ruzyni začali motat novináři? Fotoreportér Aha! se pak přesunul na novou Ruzyni, kde se mu podařilo vyfotit tryskáč společnosti Travel Service, který přistál ve stejný čas, jako mělo dosednout letadlo s Topolánkem.

Tryskáč firmy Travel Service. Přiletěl Topolánek tímto, nebo jiným letadlem?

Travel Service je firma ze skupiny Unimex Group podnikatele Jiřího Šimáněho. Mluvčí šéfa ODS Martin Kupka k Topolánkově cestě na dovolenou nic neřekl. „Opravdu nemám ponětí, jak se pan Topolánek do Itálie dopravoval,“ řekl Aha!. Travel Service na otázky o pronájmu tryskáče neodpověděl. Jisté je, že Topolánek se nazpět nevracel džípem, který měl půjčený na dovolené. Podle MF Dnes totiž vůz zůstal u toskánské rezidence. Aha! pak zjistilo, že zmíněný tryskáč přiletěl z italského Bolzana, které je šest hodin jízdy od místa Topolánkovy dovolené. To je poměrně daleko, není však vyloučeno, že odtamtud Topolánek přiletěl. Nebo to bylo odjinud? Pokud by opravdu Topolánek cestoval na dovolenou i zpět tryskáčem, prodražila by se mu o statisíce korun. Celkem by ho tak vyšla až na 600 tisíc Kč.

Auto od Krejčířova člověka?

Nejasnosti panují i okolo půjčeného džípu. Účet za jeho pronájem od firmy Sixt byl jediným, který Topolánek ukázal. Jenže... Sixt patří do impéria podnikatele Antonína Charouze. A pronájem auta měl Dalík projednávat s Ladislavem Maroulem, Charouzovým člověkem. O Maroulovi se podle informací Aha! píše v policejním spisu o uprchlém podnikateli Radovanu Krejčířovi! Maroul měl prý pro Krejčíře vozit auta z Německa. Co na to řekl sám Maroul? „Nemohu to ani vyvrátit ani potvrdit,“ prohlásil Maroul, když jsme se ho ptali, zda pronájem Topolánkova džípu opravdu zajišťoval. Maroul mimo jiné zprostředkovává prodej luxusních značek, jako je Porsche či Aston Martin – auty z obou stájí se pyšní právě Dalík. Půjčený džíp zpět do Česka nikdo neodvezl, stále stojí u vily, kde Topolánek s Dalíkem bydleli.

Vila opravdu napojená na J&T

Včera se potvrdily informace Aha!, že vila, ve které Topolánek s Dalíkem bydlí, je napojena na J&T. Deník Aha! o těchto kuloárových informacích psal v pátek, firma ale vlastnictví vily v prohlášení dementovala. Teď se podle MF Dnes zjistilo, že koupi vily prokazatelně minimálně zprostředkoval vysoký manažer J&T Ondřej Popelka. Dům je napsán na lichtenštejnskou firmu Raben Anstalt. J&T říká, že ho koupila za 50 milionů korun pro svého klienta, který nechce být znám jako majitel italské vily. Sama prý přímo žád-nou nemovitost v Itálii nevlastní. J&T je firma, která se mimo jiné zajímá o privatizaci Letiště Praha. Topolánek, který možná po volbách bude premiérem, už s J&T letěl loni tryskáčem na dovolenou, s hlavním lobbistou firmy Dušanem Palcrem navíc trávil týden v Berlusconiho vile.

Záhady kolem jachty

Pochybnosti jsou i kolem půjčení jachet, na kterých se plavil Dalík s Topolánkem nebo lobbista Johanes s místopředsedou ČSSD Urbanem. Vlastní je totiž firma Radka Mašína. Člověka, který figuruje v policejním spisu o Krejčířovi. Dalík tvrdí, že o tom neví. „Jsme malá země bez moře, takže když jste Čech, můžete jít buď za Mašínem, nebo za Charouzem. Neměl jsem jinou možnost. Kdybych si ji pronajal u Charouze, také napíšete, že je to zločinec,“ řekl Dalík pro MF Dnes. Zvláštní je, že po Mašínovi jako by se slehla zem. I když deníku Aha! ještě v pátek řekl, že z dovolené přijede v pondělí, teď je vše jinak. „Vrátí se až koncem srpna nebo začátkem září,“ řekl včera Aha! jeden z Mašínových lidí.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.