Romové, kteří se vracejí z Kanady:Dostanousociální dávky zpětně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Romové, kteří se vracejí z Kanady:Dostanousociální dávky zpětně!

Romové, kteří se vrátí z Kanady, často nemají nic.
Romové, kteří se vrátí z Kanady, často nemají nic. (Aha! – Daniel Černovský )

PRAHA (vr) – Už třetí den platí víza pro české občany, kteří letí do Kanady. Turistům to komplikuje život, musejí si pro víza až do Vídně a někteří z nich je včera ani nedostali. Víza byla zavedena kvůli tisícům českých Romů, kteří v Kanadě žádají o azyl a vyčerpávají tamní štědrý a benevolentní sociální systém. Mnoho z nich ale víza nedostane a začínají se vracet do Česka. A po návratu můžou doma zpětně žádat o sociální dávky!

PRAHA (vr) – Už třetí den platí víza pro české občany, kteří letí do Kanady. Turistům to komplikuje život, musejí si pro víza až do Vídně a někteří z nich je včera ani nedostali.

Víza byla zavedena kvůli tisícům českých Romů, kteří v Kanadě žádají o azyl a vyčerpávají tamní štědrý a benevolentní sociální systém. Mnoho z nich ale víza nedostane a začínají se vracet do Česka. A po návratu můžou doma zpětně žádat o sociální dávky! Romové, kteří v Kanadě žádají o azyl, tam dostanou »startovací« příspěvek v přepočtu 24 000 Kč na rodinu, ubytování a jídlo zdarma plus každý z nich kapesné 4000 Kč na měsíc. A k tomu ještě jednou tolik, pokud řeknou, že jsou alergičtí na nějaké potraviny. I když ale azyl nedostanou, mohou tam zůstat. Za tyhle výhody musejí ovšem chodit na hodiny angličtiny a po čase začít pracovat. Zřejmě i proto se nyní řada Romů vrací zpátky do Česka.

A nastává další problém. „Obvykle jsou ale bez majetku, před odjezdem prodali, co se dalo, aby si mohli dovolit letenku,“ říká nezávislá odbornice na romskou otázku Míťa Kastle-Kaněrová. Často prodali i byt a nemají kam jít. Ale český stát je na holičkách nenechá. Dá jim poměrně štědré příspěvky na nájem, některým dokonce nabídne bydlení. Romové se navíc vyznají v sociálním systému lépe než kdejaký úředník, a tak vědí, že po návratu mohou zpětně zažádat o nevybrané sociální příspěvky za poslední tři měsíce! U dávek jednorázových zaniká pak nárok dokonce až po uplynutí 1 roku ode dne, za který dávka náleží. Díky téhle kličce se pak může azylant vrátit z Kanady, kde fasoval sociální dávky, a v Čechách si je vzít ještě jednou!

Švédové, díky za pomoc s vízy!

STOCKHOLM (ČTK) – Česko v souladu s »klauzulí solidarity« vyzvalo všechny ostatní státy Evropské unie, aby jako odvetu zavedly Kanadě víza. Mluvčí Evropské komise Michele Cercone v úterý uvedl, že to EU neudělá. Včera se za nás ale postavili Švédové, kteří nyní Unii předsedají – podle nich by měly víza pro Kanaďany skutečně zavést všechny členské země. Evropská komise o tomto návrhu rozhodne v září.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.