Poslanci: Náhrad nechutně zneužíváme! A co má být? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Poslanci: Náhrad nechutně zneužíváme! A co má být?

Daniel Petruška dluží z poslanců nejvíce.
Daniel Petruška dluží z poslanců nejvíce.

PRAHA (ših, vr) – Jeden si za peníze daňových poplatníků pronajímá poslaneckou kancelář u manželky, druhý u šéfa krajské organizace své strany. Ojedinělé případy? Vůbec ne! Takových jsou ve Sněmovně desítky. „Jestli mám peníze za pronájem dávat manželce, či některému ze sousedů, to je přece jedno, protože já to neplatím,“ nedávno uvedl poslanec za ODS Jozef Kochan. A má pravdu, platíme to my z našich daní.


..

Sobě či firmám »svých známých« sypou občanští demokraté velice často. Kancelář ve vlastním domě má například i Vladimír Šoltys (ODS). Měsíčně si účtuje 22 200. Chytře na to jde i Tomáš Hasil (ODS) – poslaneckou kancelář má ve své firmě.

»Šibalové« se však najdou všude. Například Milan Urban (ČSSD) platí stranické »přítelkyni« Bohumile Chalupové za pronájem 21 200 korun. V plzeňském sídle ČSSD má zase své poslanecké hnízdečko Václav Votava za 30 200 korun.

Pozadu nezůstávají ani komunisté – většina jejich poslanců má kancelář v sídle strany za maximální možné nájmy. A Svobodovi lidovci zase sponzorují většinou křesťanské spřízněné spolky.

Co takhle změnu?

● Populistické výroky politiků: Jistě, změna je nutná, musíme to nějak ošetřit, aby se předešlo podobnému zneužívání.
● Překlad do lidového jazyka: Stejně s tím nic neuděláme. Sami máme málo! Nenecháme se omezovat, peníze potřebujeme!

Není tomu totiž tak dávno, co padl návrh sjednotit plat politiků na 250 tisíc Kč. Z toho by si platili asistenta, kancelář atd. Tímto návrhem se v minulosti snažili zviditelnit šéf Sněmovny Miloslav Vlček z ČSSD i senátor ODS Jaroslav Kubera – změny ale parlamentem neprotlačili.

Majetková přiznání politiků:
Kdo splácí, a kdo utrácí!

Mysleli jste si, že největší dluhy mezi politiky má se šesti miliony Ivan Langer (ODS)? Seznamte se s lídrem pardubické kandidátky ODS Danielem Petruškou – tomu schází dokonce dvanáct milionů! Jsou ale i tací, kteří ušetřili, popř. vydělali prodejem. Se ziskem 217,5 milionů korun jim kraluje Aleš Řebíček (ODS).

Kliknutím zvětšete


Foto Aha! – Alexandr Malachovský

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.