POZOR! Ode dneška platí, že... Soudní obsílce už se nevyhnete! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

POZOR! Ode dneška platí, že... Soudní obsílce už se nevyhnete!

Fotografie
Fotografie (internal)

PRAHA – Průšviháři, pozor! Bojkotovat soudní řízení bude ode dneška těžší! Kdo se justici vyhýbal nepřebíráním dopisů s pruhem, má od 1. července smůlu!

Průšviháři, pozor! Bojkotovat soudní řízení bude ode dneška těžší! Kdo se justici vyhýbal nepřebíráním dopisů s pruhem, má od 1. července smůlu! Novela zákona hovoří jasnou řečí: pokud vás pošťák nezastihne doma, nechá vám ve schránce upozornění. Pokud si dopis do deseti dnů nevyzvednete, soud bude zásilku považovat za doručenou...

K modrým a červeným obálkám navíc přibude ještě jedna – se zeleným pruhem. Tu budou používat hlavně soudy. „Mohou ji však používat v podstatě všechny úřady, například i policie nebo radnice,“ uvedla tisková mluvčí pošty Marta Selicharová.

Ať už bude odesílatelem kdokoliv, zelené obálky pošta uschová deset dní, pak se bude řídit instrukcemi odesílatele. Pokud bude na obálce napsáno »nevracet, vložit do schránky«, bude doručena stejně jako klasický dopis v bílé obálce.

Nový systém doručování může ale spoustě lidí přidělat starosti. Pokud má někdo opletačky u soudu, bude muset, třeba před odjezdem na dovolenou, zajít na soud a nahlásit adresu, na které bude k zastižení.

OTÁZKY A ODPOVĚDI
  • Co se stane, když si dopis od soudu nevyzvednu?
    Žádnou sankci zákon neukládá. Soud ale bude považovat dopis za doručený – i dopis s výzvou, abyste přišli k soudu jako poškozený, jinak o svá práva přijdete.
  • Co když mi schránku vykradou a já se o zásilce nedozvím včas?
    Co nejdřív to ohlaste u soudu a podejte námitku, že jste si dopis nemohli přečíst. Soud vám dopis bude muset poslat znovu.
  • Co všechno může obálka se zeleným pruhem obsahovat?
    Téměř vše, co vám od soudu až dosud chodilo. V zelené obálce vám však může přijít třeba i předvolání k přestupkovému řízení od radnice.
  • Co mám dělat, když nebudu delší dobu doma?
    Jednou z variant je plná moc, kterou dáte třeba příbuzným – budou moci převzít zásilku za vás. Na příslušném soudu či úřadu můžete také nahlásit, že chcete dopisy dočasně posílat jinam. Řešením je i zřízení elektronické datové schránky, do které vám budou chodit všechny dopisy, které by vám jinak přišly v obálce se zeleným pruhem. Datovou schránku si můžete zdarma zřídit na každém pracovišti Czech Point.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.