Povodně mají 13. oběť! A pršet stále nepřestává... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Povodně mají 13. oběť! A pršet stále nepřestává...

Cyklisté na silnici z Netolic do Bavorova, kterou zaplavila řeka Blanice.
Cyklisté na silnici z Netolic do Bavorova, kterou zaplavila řeka Blanice. (pro Aha! – Lucie Velanová, Repro foto TV Nova, ČTK/David Veis)

PRAHA – Záplavy v Česku pokračují! Ve Vlčicích na Jesenicku byl nalezen další utopený muž (†37). Nejspíše se snažil zachránit stroje ze své dílny. Přívalové deště v noci ze soboty na neděli rozvodnily řeky i na jihu Čech. Na severní Moravě zůstává situace kritická. Hydrometeorologové prodloužili varování před přívalovými dešti až do středy.

Záplavy v Česku pokračují! Ve Vlčicích na Jesenicku byl nalezen další utopený muž (†37). Nejspíše se snažil zachránit stroje ze své dílny. Přívalové deště v noci ze soboty na neděli rozvodnily řeky i na jihu Čech. Na severní Moravě zůstává situace kritická. Hydrometeorologové prodloužili varování před přívalovými dešti až do středy.

V obci Vlčice na Jesenicku policisté včera našli již třináctou (!) oběť povodní, muže (†47). Ve stejné obci utonul v pátek i velitel dobrovolných hasičů Bohuslav Staněk (†41), kterého záplavová vlna smetla ve chvíli, kdy se snažil pomoci svým sousedům. Další člověk, který není přímou obětí povodní, se utopil, když sjížděl ve čtvrtek rozvodněnou Vltavu na jihu Čech.

Bouře se v noci ze soboty na neděli prohnaly přes Prachaticko, Strakonicko, Českokrumlovsko a Českobudějovicko v jižních Čechách. Hasiči evakuovali 380 lidí, čtyři trosečníky musel zachránit vrtulník.

Přehrady takzvané »vltavské kaskády« upouštějí více vody, než je obvyklé, ale podle vodohospodářů mají ještě rezervy. Praha přesto začala včera stavět protipovodňové zábrany. Na Klatovsku hasiči evakuovali kvůli povodni desítky lidí v Janovicích nad Úhlavou a v Klatovech. Tam také museli hasiči pomoci vyprostit dva dospělé a dvě děti ze zaplaveného auta. „Řidič vjel na zaplavenou silnici, přičemž přestala fungovat elektronika, takže se auto stalo nepojízdným. Kvůli závadě nebylo možné otevřít ani dveře vozidla. Rozvodněná voda stále stoupala a hrozilo, že auto smete ze silnice,“ popsal operační důstojník.

Problémy mají i v cizině. Náhlá povodeň po prudké bouřce na severu Rakouska připravila v noci na neděli o život mladíka (16). V Polsku má velká voda již dvě oběti. V Británii několik lidí popálily a zranily bouřkové blesky. Chlapec (16) utrpěl v sobotu večer srdeční infarkt a těžké popáleniny v parku u anglického Birminghamu, když do něj udeřil blesk.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.