Rath versus Bendl: Hádka na ostří nože! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Rath versus Bendl: Hádka na ostří nože!

PRAHA (ših) – Na naší politické scéně není více znesvářená dvojice politiků než David Rath (ČSSD) a Petr Bendl (ODS). První je poslancem a středočeským hejtmanem, druhý středočeskému kraji šéfoval předtím.


Každé jejich setkání slibuje bitvu na nože – padají peprné výrazy, vzájemné urážky a vzduchem létají trestní oznámení. Mezi jejich nejnovější spor patří podezřelé dotace Středočeského kraje. Obviňují se, kdo komu za svého hejtmanství přihrál více peněz.

V diskusních pořadech se už dokonce bojí zvát oba aktéry do studia současně, a proto raději využívají telemosty, kdy je vždy jeden z nich v bezpečné vzdálenosti. I tak jim to nezabrání, aby se hádali a překřikovali. V úterním pořadu České televize Události, komentáře došla trpělivost i jinak klidnému moderátorovi Jakubu Železnému. Oba rozhádané kohouty totiž vyzval: »Co takhle souboj za nějakou středočeskou obcí?« Bendl s Rathem nechali jeho výzvu bez odezvy, prozatím...

Rath: Budeme muset vrátit osm milionů korun dotací, protože peníze EU nemůže posílat na luxusní kancelář kamaráda pana Bendla, který si za naše peníze z EU vybavil kancelář.

Bendl: Pan hejtman je opravdu sedmilhář. Ta situace byla jiná – vznik této společnosti si vynutili starostové, kteří dobře věděli, že potřebují někoho, kdo jim bude pomáhat při zpracování projektů na čerpání evropských peněz.

Rath: Řekněte, prosím, posluchačům, jak jste poslal 300 milionů korun do svých Lán na naprosto zbytečný obchvat, který nemá žádný význam.

Bendl: Pan Rath za šest měsíců hejtmanování podpořil více než dvacet projektů v Hostivicích, kde sám bydlí, a to ještě 60 milionů na neexistující školu. To je nehoráznost. Nenajdete ve středních Čechách město či obec, kde by kraj podpořil tolik projektů za tak krátkou dobu.

Rath: Pan Bendl směřoval peníze kamarádům, do jejich soukromých firem, podivným projektům, kde tyto peníze mizely.

Bendl: To jsou nehoráznosti. Jsem schopen řadu věcí, o kterých jsem mluvil, doložit černé na bílém. Myslím, že ve středních Čechách lidé vědí, co je pan Rath zač.

Rath: Já myslím, že řadu věcí budete dokládat Policii ČR.

Bendl: Vy umíte vyhrožovat spoustě lidí tímto způsobem.

Rath: Ne vyhrožovat! Já si myslím, že je třeba, abyste šel trochu do sebe a zamyslel se nad sebou.

Za nevybírání poplatků nemocnice tvrdě platí

Jako první přestal v krajských nemocnicích vybírat zdravotnické poplatky právě Rathův kraj. Následovaly další kraje. A pěkně se jim to prodražuje! Zdravotní pojišťovny totiž krajské nemocnice nemilosrdně trestají vysokými pokutami za porušování českých zákonů. Podle informací Hospodářských novin dostaly nemocnice od pojišťoven pokuty za 1,5 milionu. Za stejnou částku se dá přitom koupit nová moderní sanitka či kvalitní ultrazvuk.


Foto Aha! – Alexandr Malachovský, Mária Rušinová

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.