V centru Prahy se zřítil dům! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

V centru Prahy se zřítil dům!

Ve Vodičkově ulici se zřítila boční stěna rekonstruovaného domu.
Ve Vodičkově ulici se zřítila boční stěna rekonstruovaného domu. (: ČTK)

PRAHA – Mysleli si, že je to zemětřesení. Včera krátce po sedmé ráno vyděsil lidi z okolí pražské Vodičkovy ulice, jen pár kroků od Václavského náměstí, hluk padajícího zdiva a otřesy, které je doprovázely.

Zřítila se část rekonstruovaného domu, ve kterém kdysi bývala proslulá cukrárna U Myšáka. Důležitá tramvajová trať, která ulicí vede, bude zřejmě na týden uzavřena.

Cenná kubistická budova tak bude ještě slavnější. Bohužel půjde o popularitu smutnou. Opravované části budovy se zřítily, naštěstí směrem do dvora domu. Dělníci stihli utéct ještě předtím, než budova spadla. Záchranáři a hasiči se psy sutiny prohledali. „Nikdo nebyl zraněn,“ uvedli vyšetřovatelé z pražského hasičského záchranného sboru.

Podle předběžných výsledků zatím nic nenasvědčuje tomu, že pád zdi někdo zavinil. „Stěna, která se zřítila, byla už léta v havarijním stavu,“ řekl Petr Macháň, městský statik.

„Bylo to šílené, skoro jako zemětřesení,“ řekla vyděšená svědkyně nehody. Sousedé se obávají, že se část domu zřítila v důsledku stavebních prací. Podle nich jsou i v okolních domech praskliny. Pád části budovy způsobil značnou komplikaci pro pražskou veřejnou dopravu. Vodičkova ulice je důležitou tramvajovou spojnicí ve městě a teď bude asi týden bez provozu, linky se musí odklonit po jiných trasách.

„Vymezili jsme koridor pro pěší, kudy budou lidé moci bezpečně procházet,“ uvedl tiskový mluvčí Prahy 1 Jan Šlajs. V objektu ve Vodičkově ulici číslo 31 probíhá rekonstrukce a dostavba proluky. Investorem projektu je společnost Sekyragroup. Podle jejího mluvčího Radka Poláka zřícení části budovy asi neprodlouží stavební práce. Ty by měly skončit v září 2007. V komplexu by měly být kanceláře, byty, obchody a počítá se i s obnovením kavárny U Myšáka.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.