Petr Bendl bojoval o život kvůli trombóze | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Petr Bendl bojoval o život kvůli trombóze

Petr Bendl
Petr Bendl (Aha! – Martin Pekárek, ČTK)

PRAHA – Boj o život bývalého ministra dopravy Petra Bendla (43, ODS)! Kvůli podceněné trombóze mu hrozilo to nejhorší – mozková mrtvice nebo zástava srdce! „Podruhé se narodil,“ řekla Aha! manželka exministra, paní Tamara (45).

Tamara Bendlová: Podruhé se narodil!

Bendla ve čtvrtek pustili z nemocnice domů, každý den tam teď musí docházet. Jak vlastně celý problém začal? „Asi před třemi týdny mu začala otékat noha. Pořád jsem ho tlačila, aby si zašel k doktorovi, on to pořád odkládal. Nakonec když do nemocnice konečně šel, tak měl trombózu do půli stehna. Bylo opravdu štěstí, že to dopadlo tak, jak to dopadlo,“ líčí dramatické chvíle paní Tamara. Při trombóze se uvnitř žíly vytvoří krevní sraženina, tzv. trombus.

„Ten žílu buď úplně či částečně ucpe. Obvykle vzniká na dolních končetinách, ale může postihnout i žíly na paži nebo v břiše,“ vysvětluje pražský lékař Martin Bognár. Mezi příznaky trombózy patří především otok končetiny, zarudnutí a bolestivost. „Velké nebezpečí trombózy spočívá v utržení kousku sražené krve, tzv. embolu. Ten putuje krevním řečištěm a může ucpat například některou z plicních cév a způsobit plicní embolii. Může však stejným způsobem ucpat i cévu v srdci – a způsobit srdeční infarkt – nebo cévu v mozku – a dochází k mozkové mrtvici,“ upozorňuje doktor Bognár. „Celý příští týden bude manžel v klidovém režimu. Bere léky na ředění krve,“ říká Tamara Bendlová. Ročně v Česku onemocní trombózou 15 až 20 tisíc lidí.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.