Unikátní léčba - Tohle zažene epilepsii! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Unikátní léčba - Tohle zažene epilepsii!

Malý stimulátor chirurg za chvíli vloží do podkožní kapsy v pacientově hrudi.
Malý stimulátor chirurg za chvíli vloží do podkožní kapsy v pacientově hrudi. (Aha! – Alexandr Malachovský, ara)

PRAHA – Pacienti trpící epilepsií mají k dispozici nejnovější způsob léčby. Lékaři oddělení neurochirurgie Fakultní nemocnice Motol včera jako první v České republice pacientovi do těla zavedli novou špičkovou verzi vagového stimulátoru. Jedná se o zařízení velké zhruba jako ciferník náramkových hodinek, které vysílá elektrické impulsy do mozku, a tím tlumí záchvaty.

Speciální stimulátor už je v Česku

Ročně u nás epilepsií onemocní zhruba 5 tisíc lidí. Významnou část z nich tvoří děti. Nový přístroj, jehož cena je 280 tisíc korun, umožňuje u nejtěžších případů omezit počet těžkých záchvatů, zmírňuje jejich průběh a celkově zlepšuje kvalitu života pacienta.

A jak vlastně unikátní metoda funguje? „Malý stimulační přístroj umístěný v podkožní kapse na levé straně hrudníku je spojen s elektrodou ovinutou kolem bloudivého nervu na levé straně krku. Stimulační přístroj pomocí této elektrody vysílá elektrické impulsy do mozku a záchvaty potlačuje,“ popsal primář neurochirurgického oddělení doc. MUDr. Michal Tichý (na snímku).

Nový přístroj se od své starší varianty, kterou lékaři používali dříve, výrazně liší. „Především je menší a užší, takže o něm pacient vůbec neví. Doba životnosti je až osm let. V budoucnu bude navíc možné do implantovaného přístroje nahrát nové programy, které by léčbě ještě víc pomohly,“ vysvětlil Tichý. Život pacienta se stimulátorem není malým přístrojem nijak negativně poznamenán.

Kliknutím zvětšete

Záchvat epilepsie

Epilepsie je onemocnění, které je výsledkem nadměrné aktivity mozkových buněk. Ty běžně přenášejí v mozku elektrické vzruchy dokonale regulovaným systémem. U nemocných ale v jednu chvíli dojde k nekontrolovatelné aktivitě velkého množství mozkových buněk, která se projeví epileptickým záchvatem.

Záchvat se projevuje
  • prázdným pohledema nečinností
  • ztrátou vědomí
  • křečemi
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.