Se sekyrou a Aurorou na Klause! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Se sekyrou a Aurorou na Klause!

PRAHA (vak) – Volby do Evropského parlamentu se tento víkend uskuteční v celé EU – u nás v pátek a sobotu. Aha! vám přináší nejdůležitějších informace týkající se eurovoleb v Česku.


● Eurovolby začínají už zítra
● Kdy a s čím přijít k volbám
● A navíc – nejlepší slogany, klipy a billboardy z kampaně

Vše, co potřebujete vědět o eurovolbách
Volební kuchařka


● Kdy se volí: Volby v ČR se konají v pátek a v sobotu 5. až 6. června. V pátek jsou volební místnosti otevřeny od 14 do 22 hodin, v sobotu od 8 do 14 hodin.
● Kdo může volit: Každý občan ČR, který alespoň druhý den voleb dosáhl věku 18 let, a občan jiného členského státu EU, který je po dobu nejméně 45 dnů veden v evidenci obyvatel a dosáhl také 18 let. V Česku může volit zhruba 8,5 milionu lidí.
● Kde se volí: Na místě, které vám podle trvalého bydliště obecní či městský úřad určí. Máte-li voličský průkaz, můžete přijít do libovolné volební místnosti.
● Kdo se volí: 22 českých europoslanců na dobu pěti let. Celkem bude mít Evropský parlament 736 poslanců z 27 zemí.
● Čím se volí: Hlasovací lístky by měli mít voliči ve schránkách nejméně tři dny předem. K dispozici jsou i ve volebních místnostech, kam musí každý volič dorazit osobně – s občanským průkazem nebo pasem.
● Jak se volí: Ve volební místnosti volič dostane obálku, do které za plentou vloží jeden hlasovací lístek. Kandidáty strany může preferovat zakroužkováním jejich čísel. Maximální počet jsou dva kroužky na jeden lístek. Do europarlamentu se pak dostane politické uskupení, které získá alespoň 5 procent hlasů.
● Kdy budou známy výsledky: Sčítání hlasů začne až po uzavření všech volebních místností v EU. To se stane v neděli 7. června ve 22 hodin. Výsledky budou tedy známy až během pondělí.

PRAHA (vak) – Politické strany už několik týdnů okupují Česko. Jejich členové na nás zírají ze stovek billboardů a snaží se nás přesvědčit, že právě oni změní svět. Předvolební šílenství ale brzy skončí. Zítra se totiž otevřou volební místnosti a voliči to stranám pěkně spočítají. Hranice mezi volebním úspěchem a neúspěchem je tenká, často rozhodují maličkosti. Letošní eurovolby by tak netradičně mohly rozhodnout slepičí vejce. Ty se díky vajíčkovým útokům na ČSSD staly smutným symbolem eurovoleb. Komu ale vaječné ataky zajistí vítězství, není zatím jasné. I výsledky předvolebních průzkumů nejsou zcela jednotné. Agentury se totiž rozcházejí i o desítky procent. Oficiální volební výsledky budeme znát v pondělí. Od voleb si ale dlouho neodpočineme. Už na podzim nás totiž čekají další, tentokrát do Sněmovny. Předvolební šílenství tak začne brzy nanovo.

Volební klipy

Kliknutím zvětšete● V klipu Strany zelených se chystá poprava prezidenta Klause, kterého představuje kohout Václav. „Václave, přestává legrace. Teď už poškozuješ nejen ČR, ale i celou Evropu,“ říká šéf zelených Martin Bursík kohoutovi a hladí ho. V pozadí je slyšet zvuk broušení sekyry. „Evropa teď čeká, co uděláš. A ty ignoruješ vůli Poslanecký sněmovny, Senátu, ale hlavně většiny lidí. Tak podepiš a přestaň škodit,“ přemlouvá Bursík kohouta k podpisu Lisabonské smlouvy a odmítá sekyru, kterou nabízí poslanec zelených Přemysl Rabas jako řešení problému. V klipu vystupuje i Kateřina Jacques. „Vašku, Václave,“ přesvědčuje kohouta...

Kliknutím zvětšete

 

 

 


4.6.2009

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.