Chtěli prodat miminko! Cena: 2 900 000 korun! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Chtěli prodat miminko! Cena: 2 900 000 korun!

PRAHA – Desetiměsíční holčičku chtěli tři Romové z Chebu prodat do Velké Británie. Jedním z prodejců byl údajně otec batolete!


Od manželského páru, který toužil po dítěti, žádali 100 tisíc eur, tedy 2 900 000 korun. Policisté nelegálnímu obchodu zabránili. Tři muže, kteří u sebe měli i padělaný rodný list miminka, po několikadenním šetření zadrželi. Zásah byl bleskový, takže se děvčátku nic nestalo.

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu dostali ze zahraničí informace o muži z Chebu, který prodej dívenky chystal. Několik týdnů pak lidskou hyenu a její okolí sledovali. Výsledek na sebe nenechal dlouho čekat. Ve středu sklapla past. Na »obchodníky« se vypravili nejen kriminalisté, ale i Útvar rychlého nasazení, zásahová jednotka a pořádková jednotka západočeské policie, vrtulník a příslušníci Služby cizinecké a pohraniční policie. V jejich rukou uvízla celá organizovaná skupina. Její členové byli podle mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Blanky Kosinové obviněni z obchodování s dětmi ve stadiu přípravy. Při domovních prohlídkách u lumpů našli detektivové výmluvné důkazy. Mezi různými dokumenty byl i padělaný rodný list dívenky. Nyní policisté budou prošetřovat, jestli se jednalo o první případ. Také budou hledat další komplice »obchodníků«. Jednou z vyšetřovacích verzí je i možnost, že dítě nechtěli prodat, ale chtěli jen z Britů vylákat balík peněz. Zadrženým hrozí až osm let vězení.
O prodeji dětí, zejména z prostředí prostitutek, nebo jejich nabízení k sexu se na Chebsku už několik let hovoří. Žádné důkazy však policie až do tohoto případu nezískala.
Policie vyšetřovala již od listopadu 2004 jiný případ prodeje novorozence. S podmínečnými tresty vyvázly před několika dny tři ženy, které byly podezřelé z pokusu o nelegální prodej dvou miminek. Soudce je uznal vinnými z obchodování s dětmi a vyměřil jim bez nařízeného hlavního líčení trestním příkazem zatím blíže neupřesněné podmínky. Z organizace nelegálního obchodu s dětmi soud uznal vinnou Šárku Dokoupilovou-Hampalovou z Prahy, která údajně vše vymyslela. Společně s ní se trestům nevyhnuly ani dvě mladé matky.


Autor: Helena KAHNOVÁ

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.