Předpovídejte sami počasí. Červánky vědí, jak bude! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Předpovídejte sami počasí. Červánky vědí, jak bude!

Červánky…
Červánky…

PRAHA – Červánky… Kolik veršů kvůli nim složili básníci a kolik snímků zachytili fotografové! Každý s úžasem zírá, jakou nevšední krásu umí červené mráčky na obloze vyčarovat. A navíc již naši předkové věděli, že nám rudá obloha našeptává, na jaké počasí se máme připravit. Předpovídat počasí podle červánků se může ale naučit každý z nás!

Červánky se dají zjednodušeně charakterizovat jako neobvyklé zabarvení oblačnosti, způsobené vysokým obsahem vodní páry v ovzduší a lomem slunečních paprsků v atmosféře. Sytost zbarvené oblohy je tím výraznější, čím více vodní páry a prachových částic se v ovzduší nalézá. „Červánky nejsou nic jiného než oblaka ozářená červeným světlem slunce,“ vysvětluje meteorolog Jan Pavlík.

Naši předci dovedli podle červánků odhadnout, jaké bude počasí. „Ranní červánky přitáhnou moldánky!“ vzpomněl si hned meteorolog Pavlík na pranostiku, která je podle něj moudrá. „Červánky při východu slunce říkají, že k nám co nevidět dorazí mraky a bude pršet.“ A večer? Když se sluníčko chystá ke spánku a tvoří se červánky, znamená to, že ráno bude krásně jasná obloha.

Víkend bude slunečný
Bouřky s přívalovými srážkami, kroupami a silnými nárazy větru se dnes přesunou z Čech na Moravu a Slezsko.

Od zítřka by už ale zase mělo svítit sluníčko. „Bude skoro jasno až polojasno, nejvyšší teploty až 26 °C. V neděli očekáváme také polojasno, pouze na severovýchodě republiky oblačnost. Teploty se vyšplhají k 25 °C,“ řekla meteoroložka Milana Frebauerová. V pondělí sice může místy pršet a přijít i nějaká bouřka, postupně během týdne by už se ale měla obloha vyjasňovat a druhou polovinu týdne slibuje Milana Frebauerová už bez srážek. „V pondělí bude maximálně 25 °C, postupně se teploty vyšplhají až ke 28 °C,“ dodala.


14.7.2006

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.