Plánujete dovolenou? Na tohle pozor! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Plánujete dovolenou? Na tohle pozor!

PRAHA – Oblíbené turistické destinace si pro letošní letní sezonu připravily pro své návštěvníky řadu příjemných i méně příjemných překvapení. Tady jsou nejčerstvější z nich.


Chorvatsko:
už se nekouří

Slovinsko:
týdenní známky

Slovensko:
nové lékárničky

CHORVATSKO. Kuřáky asi nepotěší, že ode dneška začíná v Chorvatsku platit přísný zákaz kouření mimo vyhrazené prostory. Nezapálíte si v restauracích, kulturních institucích ani na úřadech. Restauracím a barům bude v případě porušení zákona hrozit pokuta do výše 150 tisíc kun (537 tisíc Kč).

SLOVINSKO. Motoristy naopak příjemně překvapí Slovinsko, které zavádí týdenní dálniční známky za 15 eur. Dosud byly dostupné pouze roční za 55 eur a půlroční za 35 eur.

SLOVENSKO. Na Slovensku vstoupila 1. května v platnost vyhláška o povinném obsahu lékárniček. Mimo jiné musí nyní obsahovat takzvanou kartu první pomoci, což je jakýsi manuál, jak pomoci raněnému. Stávající lékárničky lze používat pouze do data spotřeby, a to i bez karty první pomoci. Výše pokuty za nedodržení vyhlášky se může vyšplhat až na 60 eur. Již od 1. února navíc platí v obci předepsaná rychlost 50 km/h.

RAKOUSKO. V Rakousku patří do povinné výbavy reflexní vesta. Ale pozor, nestačí ji mít v kufru. Při kontrole musíte dokázat, že máte vestu přímo ve voze.

NĚMECKO. V Německu zase platí zákaz vjezdu do center většiny velkých měst pro starší auta produkující příliš mnoho emisí. Do centra se dostanete pouze s vozidlem označeným speciální známkou.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.