Prof. MUDr. Jiřina Bartůňková: Vymyslela vakcínu, která zastaví rakovinu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Prof. MUDr. Jiřina Bartůňková: Vymyslela vakcínu, která zastaví rakovinu

 (FN Motol)

PRAHA – Čeští lékaři a vědci získají zřejmě další bod v léčbě rakoviny! V pražské Fakultní nemocnici Motol vyvinuli vakcínu, která zpomaluje růst nádorů kůže, střeva, vaječníku a krve. Už ji vyzkoušeli u prvního pacienta a funguje!

„Nyní připravujeme žádost pro klinické zkoušení,“ uvedla pro Mladou frontu Dnes Jiřina Bartůňková, přednostka Ústavu imunologie motolské nemocnice a 2. lékařské fakulty UK, která výzkum vede.

Nejdříve viděli lékaři svůj úspěch pod mikroskopem a překvapivé výsledky má i jejich první pacient. „Začali jsme léčit kolegu, který prodělal rakovinu prostaty. K nám se dostal až ve stadiu, kdy mu lékaři už prakticky nedávali naději. Má za sebou rok léčení a jeho stav je stabilizovaný. Nádor se dál nerozvíjí,“ říká profesorka Bartůňková.

Problém je zatím v tom, že výroba vakcíny je časově a technicky náročná. „Za rok jsme schopni udělat asi padesát vakcín, i když zvýšíme tempo na maximum, může to být dvojnásobek,“ říká přednostka.

Fakta o nové vakcíně

  • Jak se vyrábí?
    Pro každého pacienta se musí vyrobit vakcína na míru z jeho vlastní krve a jeho vlastního nádoru. Z krevních buněk lékaři vypěstují specifi cké buňky. „Ty pak smícháme s nádorovými buňkami a chemickými látkami je »donutíme« k vyšší aktivitě. Tyto buňky v těle pacienta nádor snadno vyhledají, obklopí jej a nedovolí mu dál růst,“ popisuje Daniela Rožková ze superčistých laboratoří nemocnice Motol, kde se vakcína vyrábí.
  • Kdo ji dostane?
    Prozatím nebude podle Bartůňkové možné, aby se lidé do klinických zkoušek sami hlásili. Přesto mají lékaři jasno, komu by měla nejdříve pomáhat. „Snažíme se do plánu zahrnout zejména pacienty s nádory po klasické léčbě, u nichž ze zkušeností víme, že se prakticky ve všech případech vrátí,“ říká docent Radek Špíšek.
  • Vyléčí se pacient?
    Aktivní buňky nádor sice někdy nezničí úplně, ale ten už nemá šanci se dál rozvíjet a stav pacienta se tak na dlouhou dobu stabilizuje.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.