Jan Fischer: Češi, já vám to spočítám! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Jan Fischer: Češi, já vám to spočítám!

Jan Fischer
Jan Fischer (Aha! – Martin Přibyl, ara)

PRAHA – Jmenuji se Fischer. Jan Fischer! A jako nový premiér vám to teď všem pěkně spočítám. Právě touhle větou by mohl začít své úřadování ve funkci předsedy vlády Jan Fischer (58). A v jeho případě by to určitě nebyla slova do větru, Fischer je totiž šéfem Českého statistického úřadu, takže má počty v malíku.

● Budování nové vlády pokračuje
● Nového premiéra pochválil i prezident Klaus
● Kdo další nám bude šéfovat?

Na jeho volbě se v neděli večer shodly nejvyšší politické špičky. Včera Fischerovo jméno posvětil i prezident Klaus. V rozhovoru pro Rádio Česko ocenil, že Fischer je »uvážlivý člověk, který nikdy nebyl politicky radikálně orientován na jednu či druhou stranu«. Celou situaci o podobě nové vlády zkomplikovali lidovci. Ti se totiž včera večer usnesli, že se nebudou podílet na personálním obsazení vlády. V reakci na to pak předsednictvo Strany zelených prohlásilo, že ani zelení nebudou asistovat velké koalici ODS a ČSSD. Obě strany chtějí aby vláda v demisi dokončila české předsednictví. Vedení ODS ale včera večer schválilo, že i nadále podporuje předčasné volby a vládu odborníků. Chystá se tak velká koalice ODS a ČSSD?

Kliknutím zvětšete

Jan Fischer (58)

Rodina: Je podruhé ženatý a je otcem tří dětí.
Zaměstnání: Šéf Českého statistického úřadu.
Koníčky: Jeho vášní jsou kavárny a knihy. Dokonce říká, že kdyby nebyl statistikem, stal by se vědcem přes literaturu. Na dovolenou jezdí každý rok na stejné místo. Tvrdí, že nechce riskovat, zbývající pěkná místa po světě pozná služebně.
Zajímavosti: V letech 1980 až 1989 byl členem KSČ. Na jaře 2001 pracoval v misi Mezinárodního měnového fondu, která zkoumala možnosti budování statistické služby ve Východním Timoru (východoasijský stát).

Rozhovor s Janem Fischerem Rozhovor s Janem Fischerem pro Českou televizi

Nemáte strach z náročné funkce předsedy vlády?
„Určitě ne, ve funkci budu moci využít dlouholeté zkušenosti z odborné organizace, kterou je Český statistický úřad. Po dlouhou dobu jsem pravidelně navštěvoval schůze vlády, takže znám fungování exekutivy.“
● Když jste na nabídku kývl, měl jste nějaké podmínky?
„Měl jsem jednu podmínku. Nemám politickou ambici, takže po provedení této služby bych se vrátil do své branže – statistiky. A tuto dohodu máme.“
● O co vás premiérství připraví?
„Určitě to bude soukromí a čas na rodinu, popř. rozdělaná práce na statistickém úřadě.“
● Budete moci rozhodovat o jednotlivých ministrech?
„Jsem přesvědčen, že to nebude metoda, kdy si vezmu kus bílého papíru a tam si jen zapíšu jména, jak je uslyším, a neřeknu k nim ani slovo. Ústavně totiž stále platí, že premiér je zodpovědný Poslanecké sněmovně. Takže to určitě proběhne v dobrém a efektivním dialogu. Hlavně bych si přál, aby nová vláda byla dobře komunikativní.“

Kliknutím zvětšete

7.4.2009

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.