Dohoda politiků: Nová vláda už v neděli! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Dohoda politiků: Nová vláda už v neděli!

Politici tvrdí, že se rýsuje dohoda o vládě.
Politici tvrdí, že se rýsuje dohoda o vládě. (ČTK – Kořínková Eva)

PRAHA – Pokrok v jednáních o nové vládě! I když se politici v minulých dnech dohadovali jak malí kluci o tom, co kdo řekl či neřekl, teď je vše jinak. Premiér v demisi Mirek Topolánek (ODS) včera sdělil, že by se koalice a ČSSD měly dohodnout o nové vládě do neděle.

Pokrok v jednáních o nové vládě! I když se politici v minulých dnech dohadovali jak malí kluci o tom, co kdo řekl či neřekl, teď je vše jinak. Premiér v demisi Mirek Topolánek (ODS) včera sdělil, že by se koalice a ČSSD měly dohodnout o nové vládě do neděle.

Rýsuje se podle něj i shoda na předčasných volbách (16. a 17. října) a překlenovací vládě. „Dnes jsme si vyjmenovali základní parametry řešení čtyř stran v Poslanecké sněmovně,“ řekl Topolánek. Těmi jsou mechanismus a termín předčasných voleb, délka vládnutí jeho kabinetu a způsob přechodu k překlenovací vládě. V neděli pak budou strany diskutovat o nominacích na premiéra této překlenovací vlády a o jejím případném složení. Podle šéfa ČSSD Paroubka by jméno premiéra měl navrhnout Topolánek. Pro něj to bude náročný den – musí zvládnout i uvítání prezidenta USA Obamy a summit šéfů zemí EU. V úterý by dohodu mohli politici přinést prezidentu Klausovi.

Poslanci našli společnou řeč - Protikrizové návrhy prošly dál

Poslanci včera splnili to, na čem se dříve dohodli – že nepůjdou proti návrhům, které mají zmírnit ekonomickou krizi. A tak včera poslali do dalšího kola návrhy vládní koalice, pro hlasovali i poslanci ČSSD. V příštích týdnech se budou projednávat i její návrhy, které prošly do druhého čtení ve středu – šrotovné, vyšší a delší podpora v nezaměstnanosti, nižší DPH nebo výplata 13. důchodů.

Odklepnuté vládní návrhy
  • Zrychlené odpisy na majetek pořízený od letošního 1. ledna do 30. června příštího roku. Firmy by měly přimět k tomu, aby více obměňovaly majetek a podpořily poptávku.
  • Slevy na sociálním pojištění pro zaměstnavatele. Má se tím zamezit propouštění především zaměstnanců s nízkými příjmy. Mohlo by to zabezpečit 50 až 70 tisíc pracovních míst.
  • Novela insolvenčního zákona má umožnit, aby podnik v platební neschopnosti (insolvenci) vyplatil zpětně zaměstnancům tři měsíční mzdy i po vyhlášení insolvence. Zpětně by se tak vyplatily tři měsíční platy i tisícům sklářů ze skupiny Bohemia Crystalex Trading.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.