Nový skener na letištích - Cestující svlékne donaha! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 17. dubna 2024

Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

Nový skener na letištích - Cestující svlékne donaha!

Fotografie
Fotografie (internal)

PRAHA – Připravte se na podobný scénář. Cestující budou vyzváni, aby předstoupili během bezpečnostní kontroly na letištích před skenerem, který se jim podívá i pod oblečení. S novou technologií přišla newyorská firma 3D Communications a v Americe se už začala testovat. Brzy by měla dorazit i do Evropy.

Připravte se na podobný scénář. Cestující budou vyzváni, aby předstoupili během bezpečnostní kontroly na letištích před skenerem, který se jim podívá i pod oblečení. S novou technologií přišla newyorská firma 3D Communications a v Americe se už začala testovat. Brzy by měla dorazit i do Evropy.

„Bude záležet na tom, jak rozhodne Evropská komise. My se pak budeme muset přizpůsobit. Děláme všechno, co nám nařídí evropská legislativa,“ řekla tisková mluvčí pražského letiště Eva Krejčí, podle níž se ale právě nyní o plošném zavedení skenů živě debatuje.

Pasažér nejprve odloží všechny kovové předměty, poté si svlékne bundu, vyzuje si boty a postaví se do malé prosklené místnosti. Ruce musí přitom mít nad hlavou. Vše trvá pouhé tři sekundy. Na snímcích, které se nebudou uchovávat, nebude vidět tvář. Podle organizace na ochranu lidských práv skener i tak zasahuje až příliš do soukromí člověka. Vidět bude například amputace prsu či cévka.

Skenery jsou umístěny například na letištích Salt Lake City, Miami, San Francisco, Las Vegas. Nechat se jimi zrentgenovat zatím není povinné.

Jak je to nyní

V současné době fungují na letišti Ruzyně jen skenery zavazadel. Lidi procházejí rentgenovými rámy, které odhalí pouze kov. Pokud pod rám vstoupí člověk, který má například kovovou náhradu kyčelního kloubu, zařízení zazvoní. „Takoví lidé se musejí předem prokázat potvrzením od lékaře,“ uvedla mluvčí letiště Ruzyně Eva Krejčí. U nového skeneru by byl člověk s endoprotézou odhalen hned a potvrzení by nebylo potřeba.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.