Začal proces století! Nejzrůdnější otec světa Josef Fritzl (73): Obličej si u soudu zakrýval deskami | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Začal proces století! Nejzrůdnější otec světa Josef Fritzl (73): Obličej si u soudu zakrýval deskami

Fritzl vešel do soudní síně nejistě, po dobu přítomnosti novinářů si obličej zakrýval deskami.
Fritzl vešel do soudní síně nejistě, po dobu přítomnosti novinářů si obličej zakrýval deskami. (ČTK, ara)

SANKT PÖLTEN – Je pondělí, 9.20 h ráno. V soudní síni č. 119 v prvním patře krajského soudu v rakouském Sankt Pöltenu právě začíná soudní proces století. Všichni netrpělivě čekají na netvora z Amstettenu, incestního otce, ďábla v lidské podobě – prostě Josefa Fritzla (73).

Základní fakta

- Dceru Elisabeth držel 24 let ve sklepě
- Více než 4000x ji znásilnil, poprvé v 11 letech
- Měl s ní 7 dětí – 1 z nich ve sklepě zemřelo
- 3 děti jí sebral a vychovával je s manželkou
- 3 zbylé děti ve sklepě nikdy neviděly slunce
- Musely koukat, jak znásilňuje jejich matku

Rakušana, který 24 let věznil ve sklepě svou dceru, více než 4000krát ji tam znásilnil a měl s ní 7 dětí. Rozsudek bude vynesen zřejmě už tento čtvrtek…

Do soudní síně vchází vyzáblý, zlomený muž. Fritzl působí vystrašeně. Skoro až vzbuzuje lítost. Před obličejem si celou dobu přidržuje modré desky, aby mu nebylo vidět do tváře. Jeho ruce se třesou, mluví slabým hlasem. Tak tiše, že ho v publiku těžko někdo slyší. Když začne mluvit o dětství a o své matce, dá se do pláče: „Byl jsem nechtěné dítě. Navíc jsem neměl žádné kamarády.“ Psychiatrům dříve vypověděl, že ho matka brutálně tloukla. O mnoho let později se jí pak Fritzl pomstil. Zamkl ji v horním patře domu a okno jejího pokoje zazdil, aby neviděla denní světlo. V roce 1980 takto uvězněná žena zemřela.

Soud Fritzla obvinil z vraždy dítěte v důsledku zanedbání lékařské péče, opakovaného znásilňování, krvesmilství, trvalého omezování osobní svobody, těžkého donucování a zotročování.

K incestu, donucování, omezování osobní svobody a částečně i ke znásilňování se Fritzl přiznal, obvinění ze zotročování a ze zabití z nedbalosti důrazně odmítá.

Ani znásilňovaná dcera Elisabeth ani nikdo jiný z rodiny ale u soudu svědčit nebudou. Elisabeth vše vypověděla do soudního protokolu už loni v létě. Část videozáznamu její výpovědi, která má 11 hodin, byl včera u soudu odvysílán. Státní zástupkyně sama záležitost komentovala takto: „Nikdo si nedokáže představit, co se tam dole odehrávalo. Vždy jen přišel, popadl tu bezbrannou dívku a znásilnil ji. A každý den znovu a znovu. Ve sklepě nebyla teplá voda, žádná sprcha, topení a hlavně žádné denní světlo ani čerstvý vzduch. Strop byl tak nízký, že Elisabeth musela lézt po kolenou. Je to tam vlhké, plesnivé a shnilé. Takové prostředí muselo mít negativní vliv i na její fyzické zdraví.“ Na důkaz nechala porotce přičichnout k několika věcem přineseným ze sklepa hrůzy.

Po odjezdu ze soudní síně byl policií vrácen Fritzl (v neprůstřelné vestě a s pouty na rukou) do vazební věznice, kde je na samotce sledován 24 hodin denně kamerovým systémem (i kvůli hrozbám spoluvězňů, že ho zabijí). K večeři měl frankfurtské párečky s kečupem a hořčicí. Dnes soud pokračuje.

Kliknutím zvětšete

Kauza Fritzl: 31 let teroru

Kliknutím zvětšete■ 1977: Josef Fritzl poprvé znásilnil dceru Elisabeth, když jí bylo 11 let.
■ 28. srpna 1984: Fritzl začíná Elisabeth věznit ve sklepní kobce.
■ 1988 – 90 (přibližně): Narození prvního incestního dítěte Kerstin. Brzy poté se narodil Stefan.
■ 1993: Fritzl nechává na zápraží svého domu devítiměsíční dceru Lisu. Elisabeth donutil napsat dopis, že se o dítě není schopna starat. Stejnou cestou se do jeho domu dostanou i další dvě děti (Monika a Alexander). Fritzl své ženě namluvil, že Elisabeth uprchla a dala se k sektě.
■ 1996: Narození dvojčat, jedno z nich ale umírá krátce po narození. Fritzl tělíčko spálí v peci.
■ 2003: Narození Felixe, který vyrůstá ve sklepě.
■ 19. dubna 2008: Odhalena sklepní kobka. Kerstin (19) je vážně nemocná, Fritzl ji odváží do nemocnice. Lékařům chybí dokumentace, volají policii, ta objevuje sklepní vězení. Elisabeth a její další dvě děti získávají svobodu.
■ 26. dubna 2008: Policie zatýká Fritzla, který se přiznává k věznění a incestu (to potvrdí testy DNA). Policie vyslýchá Elisabeth (43).
■ Červen 2008: Kerstin je oživena z kómatu a setkává se se svou matkou a sourozenci. Stěhují se na tajné místo, je jim přidělena nová identita.
■ Říjen 2008: Psychiatrické vyšetření potvrzuje, že Fritzl si byl svých hrůzných činů vědom a může se zúčastnit procesu.
■ Listopad 2008: Fritzl je obviněn ze znásilňování, zabití, krvesmilství, trvalého omezování osobní svobody, zotročování a těžkého donucování.

Úryvky ze žaloby… Co všechno jí dělal

Dne 29. srpna 1984 nalákal Fritzl dceru do garáže, že mu má pomoci odnést dveře. Pak Elisabeth omámil – dal jí na obličej šátek napuštěný éterem. Zatáhl ji do sklepa bez oken o velikosti 18,64 m2. V zajetí spoutal dceři ruce za zády železnými pouty, která zamkl visacím zámkem. Posléze ji řetězem připoutal k železnému sloupku za postelí, měla tak k dispozici prostor o velikosti jen 1 m2.

ZNÁSILŇOVÁNÍ
Svou dceru ve sklepě poprvé znásilnil hned druhý den po jejím uvěznění. Železná pouta jí sundal až po 9 měsících, kdy přestala při sexuálním zneužívání klást odpor. V prvních měsících ji znásilňoval každý den, a to někdy i několikrát. Postupem času snížil frekvenci na každý druhý den.

ZOTROČOVÁNÍ
Fritzl se svou dcerou zacházel jako s majetkem. Jídlo dostávala jen malými otvůrky ve zdi a šaty si musela sama šít z prostěradel. »Neposlušnost« trestal Fritzl vypínáním proudu. Ve sklepení tak panovala naprostá tma, Elisabeth si nemohla připravit žádné jídlo, ani ohřát vodu. Navíc zde byla zima a vlhko, na zdech se tvořila plíseň, ve sklepě hnízdily krysy.

MRTVÉ DÍTĚ
Dítě, které krátce po svém narození zemřelo v důsledku dýchacích potíží, by v normálním případě bylo ošetřeno v nemocnici a přežilo by.

Soudní líčení: Takhle probíhalo

  • 9.27 Josef Fritzl je přiveden do soudní síně. Před obličejem si drží modré desky.
  • 9.36 Obecenstvo v sále se zvedá. K soudu přichází soudkyně Andrea Humer (48).
  • 9.38 Soudkyně zahajuje proces. Fritzl si stále drží modré desky před obličejem.
  • 9.42 Fotografové a kameramani musejí opustit soudní síň.
  • 9.52 Soudkyně zavazuje přísahou porotu: 4 ženy a 4 muže ve věku mezi 21 a 65 lety.
  • 10.47 Fritzl se přiznává k incestu, donucování a omezování osobní svobody. Ze znásilnění se cítí vinen jen částečně, v případě zotročování a vraždy dítěte v důsledku zanedbání péče trvá na své nevině.
  • 10.55 Státní zástupkyně Christiane Burkheiser hovoří o »nepředstavitelném martyriu« obětí. „Nikdo si nedokáže představit, co se tam dole odehrávalo.“
  • 11.02 Státní zástupkyně předává porotě krabici s věcmi přinesenými ze sklepa. Nazývá je »pachovými důkazy« a vyzývá amatérské soudce: „Přičichněte si k těm předmětům!“
  • 11.04 Když státní zástupkyně hovoří o Fritzlově matce, on začíná brečet.11.06 Diváci a pozorovatelé procesu jsou vykázáni ze soudní síně. Proces pokračuje s vyloučením veřejnosti.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.