Policejní svinstvo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Policejní svinstvo!

Bývalý důstojník nad budovou policejního velitelství v Liberci.
Bývalý důstojník nad budovou policejního velitelství v Liberci. (Aha! – Karel Kopáč)

LIBEREC – Josef Z. býval liberecký policejní důstojník, detektiv »na vraždách«, plný ideálů o tom, jak má policista plnit své poslání. Třetí generace poldů v rodině. Byl »odejit«. Za kritiku svých nadřízených.

Dvě tváře strážců pořádku – jedni si hrabou pro sebe, a druzí zachraňují životy

Nyní v Liberci spadla klec. Zatčeni byli i bývalý ředitel policie na Liberecku Miroslav Dvořák a ještě dva vysocí policejní důstojníci. Jsou podezřelí, že páchali majetkovou trestnou činnost.

Proč jste musel odejít od policie?
„V roce 2003 jsme přistihli našeho nadřízeného, když tzv. nestandardně postupoval. Kradl totiž při domovní prohlídce. Pro mě i mého kolegu to byla naprosto normální krádež, které se tehdy dopustil přímý podřízený pana ředitele Dvořáka. Bez povolení vlezl do cizí garáže a vzal si, co chtěl. Věci odnesl. Podali jsme na něj trestní oznámení. Po roce inspekce napsala, že se nejedná o trestný čin, ale o přestupek, který je promlčen. Situaci jsem komentoval slovy, že celá kriminálka se baví, že náš velitel je zloděj. A moje obvinění bylo na světě. S panem Dvořákem jsem se domluvil na tom, že od policie budu odejit.“

Kliknutím zvětšeteProč asi nyní sklaply na zápěstích velitele Dvořáka náramky?
„Například pan Dvořák chtěl patrně prostřednictvím mezinárodní policejní asociace sdružující policisty celého světa prát sponzorské peníze sportovních klubů, aby se mu zase vracely. Kolegové, kteří to tady v Liberci mají na starost, ho s tím poslali do háje. Odmítli to dělat.“

A další zatčení šéf dopravní policie Valášek a kriminalista Kučera?
„Podle kolegů Dvořák dával Valáškovi na vyčištění faktury za nákup zboží. Bál se prý proti Dvořákovi jakkoliv vystoupit, protože kauza mých problémů s ním je známá. Kdo totiž na cokoliv poukázal, při každém sebemenším průšvihu u policie končil. Za bývalého komisaře kriminální služby Mirka Kučeru bych asi dal ruku do ohně. Myslím, že je v tom podobně jako Valášek. Oba jsou takoví, že když dostanou rozkaz, nediskutují o něm. I když – tady na Liberecku se jinak dějí u policie neskutečné věci, černé jízdy nevyjímaje.“ Nemyslíte si, že se vše opět ututlá?„Nevěřím tomu. Jestliže inspekce hrábla takhle strašně vysoko a takovým způsobem, věřím, že mají nabito.“

Podle našich informací bude na Dvořáka, který dokonce v pracovní době posílal podřízené opravovat svůj byt, uvalena vazba. Zbylí dva policisté budou vyšetřováni na svobodě.

Jan Říha (33) Vytáhl sebevraha z řeky!

Kliknutím zvětšetePŘEDMĚŘICE – Boj o život zoufalého muže v ledové Jizeře svedl policista Jan Říha (33) z Benátek nad Jizerou. Do jejího proudu skočil u obce Předměřice na Mladoboleslavsku pro sebevraha. Ten chtěl zemřít, protože ho opustila manželka.

Zatímco muži skok rozmlouval jeho otec a jiný policista, sebevrah najednou klidně řekl, že to nebude prodlužovat, a vrhl se do vody.

Jan Říha skočil za ním. „Když jsem ho v prostředku řeky doplaval, zjistil jsem, že nedosáhnu na dno. Hlavou mi běželo jen to, že ho musím dostat na břeh,“ vzpomíná zachránce. To se povedlo, ale vyhráno zdaleka nebylo. „Snažil se dostat zpátky do vody, pral se se mnou takovou silou, že jsem mu roztrhl džíny i opasek,“ dodal policista, který v ledové vodě strávil 15 minut.

A co zachráněný? „Ve vodě nebyl rád, že jsem pro něj skočil. Pak mě ale zval, abych se k nim šel ohřát. Jsem rád, že jsem ho vytáhl, nevím ale, co s ním bude dál,“ dodal Říha.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.