Časopis Čtyřlístek! Je mu 40 let | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Časopis Čtyřlístek! Je mu 40 let

PRAHA – Tradááááááá! Čtyřlístek slaví čtyřicátiny! Povedená čtyřka z Třeskoprsk se poprvé představila v roce 1969. A provází nás už neuvěřitelných čtyřicet let. Už tenkrát se o výtisky děti doslova praly, neodradilo je ani čekání v dlouhých frontách u trafik.


Prohledejte skříně, půdy a sklepy! Možná tam máte schovaný opravdový poklad!

● Nejstarší číslo bylo vydraženo v internetové aukci za 25 000 Kč!
● Příběhy Fifinky, Myšpulína, Bobíka a Pindi vycházejí od roku 1969

PRAHA – Tradááááááá! Čtyřlístek slaví čtyřicátiny! Povedená čtyřka z Třesko- prsk se poprvé představila v roce 1969. A provází nás už neuvěřitelných čtyřicet let. Už tenkrát se o výtisky děti doslova praly, neodradilo je ani čekání v dlouhých frontách u trafik. Kliknutím zvětšeteVlastně nic se nezměnilo, Čtyřlístek je tu s námi pořád a pořád má spousty příznivců. Kliknutím zvětšeteJen už se na něj nemusejí stát ty fronty...

Každý zná čtyřku, která obývá malý domek se zahradou v malé vesničce Třeskoprsky u jezera Blaťák, nad kterým se tyčí zřícenina hradu Bezzub. Prasátko Bobík, kocour Myšpulín, pejsek Fifinka a zajíc Pinďa. Umějí si poradit s každým problémem, nebojí se žádného nebezpečí, i nejzákeřnější padouch je na ně krátký. Když jsme si kdysi kupovali první čísla tohohle fenomenálního komiksu za 7 Kčs, nemohli jsme ani tušit, že se jednou budou cenit mnohonásobně výš. Kliknutím zvětšeteTřeba úplně první výtisk Čtyřlístku s názvem Vynález profesora Myšpulína se před pár týdny vydražil za neuvěřitelných 25 000 korun. Je to i proto, že právě první čísla se najdou jenom mezi opravdovými znalci a skalními fanoušky Čtyřlístku.

Pinďa

● Je ze všech čtyř nejmladší (aniž by bylo prozrazeno, kolik mu vlastně je).
● Je skvělý sprinter. V běhu vyhrál hodně závodů.
● Odmalička byl strašpytel. Z čeho má největší strach? Přece z „...tygra, a lva, ba i jestřába, vlka a lišky...“ (č. 47)
● Ač strašpytel, nejčastěji čte krváky a horory a dobrodružnou literaturu.

Fifinka

● Nikdy se nezamilovala, protože je pořád »hodně mladá«.
● Umí skvěle vařit. A také vyšívat.
● V Třeskoprskách má spoustu přátel.
● Čtyřicet let nosí jedny růžové šaty. „Nevěřili byste, kolik nám na to přišlo výtek,“ popisovala Štíplová.
● Nerozumí chlapskému humoru. Zato ráda vypráví. A dbá na pořádek v domě.

Bobík

● Miluje jídlo. Nejvíc buchty.
● Nenosí boty. Jen občas bačkory.
● Má tetu Bobinu, strýce Boba a synovce Bobánka.
● Strašně rád zpívá.
● Jako jediný z celé čtveřice měl Bobík vlastní časopis, který vycházel pod názvem Bobík – čtyřlístek pro nejmenší.

Myšpulín

● Na vstupních dveřích u jeho laboratoře je vždy slovo rozděleno na »Labor« a »Atoř«.
● V prvních číslech nosil brýle. Později je sundal.
● Nikdy nebylo objasněno, kde skladuje všechny svoje vynálezy. Už v čísle 7 přitom bylo prozrazeno, že jich sestrojil 3333.
● Když se jede autem, vždycky řídí on (pokud se auto neřídí zrovna samo).
● Jeho otec byl lékárník-badatel. Vynalézal lektvary.

Zajímavosti o Čtyřlístku

Kliknutím zvětšete● Nápad na příběh čtyř zvířátek vznikl v hlavě Jaroslava Němečka a jeho manželky. Hledali kamarády pro jejich malého syna-jedináčka. V roce 1968 vyjeli poprvé za hranice a šokoval je počet komiksů.
● 1. číslo vyšlo 15. května 1969. Němeček ho nakreslil a napsal sám s pomocí manželky, stejně jako dalších pět příběhů. Pak začal spolupracovat s textařkou Ljubou Štíplovou. Dnes se na výrobě podílí cca 14 autorů.
● Postavy zosobňují celou rodinu. Myšpulín je roztržitý otec, Fifinka starostlivá máma, Bobík s Pinďou silnější a slabší dítě.
● Nejslavnější éru zažil na konci 80. let, vycházel v nákladu 220 000 výtisků. I tak se ale jednalo o podpultové zboží. Tisklo by se víc, ale nebyl papír.
● Hrad Bezzub, rybník Blaťák a vesnice Třeskoprsky mají reálný podklad v Němečkově dětství. Jeho rodiče měli chalupu v Doksech u Máchova jezera a hradu Bezdězu...
● Původní jsou i kamna, na kterých vaří Fifinka. Stejně tak zelený nábytek. „Náš tatínek měl doma zelenou barvu a všechen nábytek natíral nazeleno,“ vysvětluje Němeček.
● Čtyřlístek jde s dobou. Používá počítač, internet, mobily, bojuje proti drogám, apod.
● Nikdy nebyl zfilmovaný! Uvažovalo se o něm jako o večerníčku, dokonce se natočily tři pilotní díly. Pak ale přišla sametová revoluce a nápad skončil v šuplíku.
● Za 40 let Čtyřlístek prožil přes 600 příběhů.
● Cena byla od roku 1969 do roku 1989 stálá: 7 Kčs. Jen zvláštní čísla (47 – Čtyři ve Čtyřlístku a 100 – Zvlááštní vydáníí) stála 9,50 Kčs.
● Prvních dvanáct Čtyřlístků nebylo číslováno. Dodnes se vedou spory, který díl byl číslo 4 a který číslo 5 (Čtyřlístek na divokém Západě, Čtyřlístek dobývá vesmír)

Jak mu kdysi škodili komunisté...

● Jedno číslo zabavila StB, původní verze se jmenovala »Černý pátek«. Vydán byl jen díl s názvem Černá sobota (č. 96).
● Aby nemusel být schvalován orgány ministerstva kultury, vycházel nepravidelně cca 9x do roka. A místo označení KOMIKS (bylo příliš západní) se označoval jako KNIHOVNIČKA.
● Autoři byli často tlačeni, aby se hrdinové Čtyřlístku stali pionýry a vydali se do prvomájového průvodu. Ale Ljubě Štíplové se osvědčila výmluva: „To by přece nešlo, aby v průvodu šlo prase,“ vzpomíná. „Bobík nás vždycky zachránil.“
● Komunistický ředitel nakladatelství jednou rozkázal komiks nevydat. Ovšem druhý den nařízení zrušil. Doma mu totiž vyčinily jeho dvě vlastní děti.
● Ljuba Štíplová byla zakázanou autorkou. Proto zpočátku publikovala pod jménem manžela Miloše Štípla.

Čtyřlístkovské omyly

● Číslo 160 mělo vyjít pod názvem Žlutý láma. Ovšem nakonec vyšel příběh DUP.
● Příběh Pozor, Yetti měl vyjít v roce 1991 jako číslo 187. Nakonec vyšel až v roce 1992 jako číslo 193.
● Číslo 275 neexistuje. Kvůli tiskové chybě vyšla dvě čísla 276.
● Ročník 38 neexistuje. Kvůli tiskové chybě přeskočilo v roce 2007 číslování ročníků z 37. na 39.

Sběratel Pavel Chrz: Mám všechny výtisky!

PRAHA (kpi) – Počítačový programátor Pavel Chrz (28) je mezi sběrateli Čtyřlístku pojem. Celou sadu oblíbeného komiksu už jednou kompletně sesbíral a teď ji sbírá podruhé.

Opravdu máte všechny výtisky Čtyřlístku?
„Mám všechny, kromě zvláštního čísla Sůl nad zlato vydaného předloni při příležitosti oslav Spolchemie; a taky nemám ztracené číslo CD-Romku, které u nás vlastně nikdy nevyšlo – vyšlo jen v jazykové mutaci v Rumunsku. Nesbírám ani rarity jako Čtyřlístek v angličtině nebo řečtině, o kterých se můžete dočíst na mých stránkách chrz.wz.cz.“

A jak jste výtisky sháněl, prý to dřív nebylo vůbec nic jednoduchého...
„Asi nejzajímavěji jsem přišel ke svému prvnímu číslu. Mí rodiče ho původně koupili pro bratránka, který Čtyřlístky sbíral. Čtyřlístky se tenkrát sháněly složitě, tak strýc s tetou požádali i mé rodiče. Nakonec číslo pro synka sehnali, a tak ten od rodičů zbyl pro mě. Byl to můj úplně první Čtyřlístek.“

Je pravda, že Čtyřlístek je stále tak populární?
„Ano, ale vědomě se snaží zaujmout děti mladší a na jiný druh příběhů než dříve. Teď převládají pohádkové motivy, dříve byly trochu civilnější, dá-li se to tak říct. Čtyřlístek běží dál a sečteme-li ho se Čtyřlístkem Speciál, vychází 26x ročně, tedy mnohonásobně častěji než dřív, a příběhy se začínají trochu opakovat.“

Zdroj: chrz.wz.cz
Zdroj: Aukro.cz.

Pozn.: Cena se vždy odvíjí individuálně od stavu sešitu, dochování obálky či (ne)vyluštění křížovek.

Autor: (ral)
Foto ČTK, reprofoto Čtyřlístek, ara

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.