Nový trestní zákoník: 14 nejdůležitějších otázek a odpovědí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nový trestní zákoník: 14 nejdůležitějších otázek a odpovědí

PRAHA – Poslanci ve středu schválili nový trestní zákoník, který přináší řadu převratných novinek – třeba snížení trestní odpovědnosti na čtrnáct let nebo vyšší tresty za vážné trestné činy. Přinášíme odpovědi na čtrnáct nejčastějších otázek čtenářů Aha! o trestním zákoníku.

Právo na sex, ale i hrozba vězení, už od čtrnácti let

  • Nové trestné činy
  • Přísnější tresty

  1. Proč je nutný nový zákoník?
    Ten současný platí už od roku 1961, a navíc v něm není kladen takový důraz na ochranu života a zdraví, jak by bylo potřeba.
  2. Jak to bude s trestní odpovědností dětí?
    Trestně odpovědné budou už od 14 let. Pokud tedy spáchají trestný čin ve 14 letech, budou za to na rozdíl ode dneška (hranice je teď 15 let) stíhané a mohou jít do vězení. Na druhou stranu ale budou moci sexuálně žít od 14 let. I občanku dostanou už ve 14 letech.J
  3. ak se nově rozdělují trestné činy?
    Na přečiny a zločiny. Do první kategorie mají patřit nedbalostní trestné činy a ty úmyslné trestné činy, za které by hrozilo maximálně pětileté vězení. Ostatní trestné činy mají patřit mezi zločiny. Zvláště závažné budou ty, za které by hrozilo deset let vězení.
  4. Jaké nové tresty se zavádějí?
    Zavádí se domácí vězení, a to až do dvou let. Díky němu by lidé nemuseli do věznice například za drobnou krádež. Pokud odsouzený pracuje, bude muset být doma od 20 hod. do 5 hodin, aby mohl chodit do zaměstnání. Není jasné, jak budou úředníci vězně kontrolovat – buď pomocí elektronického náramku, nebo to udělá sám úředník. Více se také budou udělovat alternativní tresty (např. veřejně prospěšné práce).
  5. Jaké nové trestné činy se zavádějí?
    ● Stalking – pronásledování. Ten, kdo dlouhodobě sleduje a obtěžuje například bývalou přítelkyni, půjde do vězení až na 3 roky.
    ● Podávání dopingu ve sportu – trenér nebo lékař za to může jít do vězení.
    ● Zanedbání péče o zvíře z nedbalosti.
    ● Veřejné popírání nebo zpochybňování zločinů nacistů a komunistů proti lidskosti (až tři roky vězení).
    ● Neoprávněné zaměstnávání cizinců (až pět let vězení).
  6. Jak to bude s trestáním vražd?
    Za »běžnou« vraždu může jít zločinec do vězení na 10 až 15 let. Nově se horní sazba zvyšuje na 18 let. Pokud se bude jednat o vraždu »s rozmyslem«, tedy nikoli v afektu, může vrah dostat až 20 let. Stejně tak pokud zabije třeba těhotnou ženu. Upravuje se i výjimečný trest, místo 25 let může být až 30 let.
  7. Co když například žena zabije manžela, který ji týral?
    Nově by se nemuselo jednat o vraždu, ale o zabití – tento pojem současný zákoník neznal. Byla by za něj sazba 3 až 8 let vězení.
  8. Co bude se sexuálními a jinými devianty?
    Počítá se s tzv. zadržovací detencí, tedy speciální formou ochranného opatření pro nebezpečné sexuální devianty, agresory a psychopaty, kteří se trestných činů dopouštějí z důvodu duševní poruchy. Vzniknout mají nové ústavy, kde by tito devianti byli střeženi stejně přísně jako ve vězení, zároveň by se ale léčili. Dnes takový systém nefunguje.
  9. Kteří zločinci můžou počítat s přísnějšími tresty?
    Pachatelé vážných trestných činů jako je vražda nebo ublížení na zdraví. Přísněji budou trestáni i ti, kdo týrají děti nebo zvířata. Například za brutální utýrání kočky, které si jednadvacetiletý Waldemar Kostka z Jistebníku na Novojičínsku a jeho kumpáni dokonce natočili, dostal tenhle surovec jen 120 hodin veřejných prací a pokutu 12 tisíc korun. Podle nového zákoníku by mohl jít i na dva roky do vězení.
  10. Jak to bude s držením drog?
    Za držení marihuany pro vlastní potřebu budou nižší tresty než za jiné drogy. Malé množství by bylo jen přestupkem, za množství větší než malé má hrozit nejvýše rok (v případě ostatních drog až 2 roky), za pěstování konopí max. půlrok vězení (v případě halucinogenních hub až rok). Malým množstvím má být méně než 20 cigaret marihuany. U ostatních drog má množství větší než malé začínat na 10 dávkách, tedy na 0,8 gramu extáze, půl gramu pervitinu nebo kokainu, pětině gramu heroinu a pěti tisícinách gramu LSD.
  11. Jak to bude s eutanazií?
    Nakonec není vůbec uzákoněna, bude považována za normální vraždu.
  12. Bude trestná prostituce?
    Ne, původně měl hrozit za poskytování a přijímání sexuálních služeb až rok vězení, návrh ale neprošel. Nově ale můžou jít prostitutky na 2 roky do vězení za nabízení sexu před školami či u dětského hřiště. Pasáci za to můžou jít do vězení až na 3 roky.
  13. Může soud zabránit výtržníkům ve vstupu na fotbalový stadion?
    Ano, bude to možné. Chuligánovi může soudce zakázat vstup na sportovní akce až na 10 let. Stejně tak na koncert nebo do herny.
  14. Kdy nový zákoník začne platit?
    Pokud ho schválí Senát a podepíše prezident, tak už od ledna 2010.

Za co budou přísnější tresty

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.