Šance pro diabetiky - Nová léčba cukrovky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Šance pro diabetiky - Nová léčba cukrovky

Jan Černý se dozvěděl, že trpí cukrovkou náhodou, když mu po léčbě antibiotiky lékařka odebrala krev.
Jan Černý se dozvěděl, že trpí cukrovkou náhodou, když mu po léčbě antibiotiky lékařka odebrala krev. (Aha! – Alexandr Malachovský)

PRAHA – Nemocní s cukrovkou mají k dispozici novou bezpečnější léčbu. Oproti dosud používané dokáže ochránit od komplikací, které končí srdečním infarktem nebo i náhlým úmrtím, a navíc po ní pacienti nepřibývají na váze!

Nemocní s cukrovkou mají k dispozici novou bezpečnější léčbu. Oproti dosud používané dokáže ochránit od komplikací, které končí srdečním infarktem nebo i náhlým úmrtím, a navíc po ní pacienti nepřibývají na váze!

S komplikacemi cukrovky, infarktem, má zkušenost i Jan Černý z Prahy. „Začátky léčby cukrovky byly kruté. Musel jsem si zvyknout na dietu a užívání léků. Deset let vše fungovalo slušně, pak se to zničehonic zlomilo a dostal jsem infarkt,“ popisuje Černý, který se s diabetem pere sedmnáct let.

Čím je léčba efektivnější, tím je podle lékařů paradoxně i nebezpečnější. Cukrovka totiž představuje dvě rizika – první ve chvíli, kdy je hladina cukru v krvi vysoká a musí se zahájit léčba, a druhé v momentě, kdy cílená léčba hladinu cukru sníží přespříliš a vznikne tzv. hypoglykemie. „Ta zvyšuje riziko náhlé smrti a srdečního infarktu. I při správně vedené léčbě bohužel vzniká,“ uvádí prof. MUDr. Milan Kvapil, předseda České diabetologické společnosti.

„Nová skupina léků je ale pro pacienty bezpečná právě tím, že působí jen tehdy, pokud je hladina cukru v krvi vyšší. Dostaneli se na úroveň zdravého člověka, přestane působit a k hypoglykemii nedojde,“ vysvětluje prof. Kvapil. Další výhodou je, že léky nemají vliv na hmotnost. Dosud léky hmotnost zvyšovaly o cca 3 kila, u diabetiků je přitom každé kilo navíc rizikové.

Nové tablety mohou lékaři předepisovat od října a jsou hrazeny ze zdravotního pojištění. Doplatek pacienta se pohybuje jen v desetikorunách za měsíční léčbu.

Cukrovka v číslech
  • V Česku je 750 000 diabetiků, kteří se léčí. Mnoho lidí ale o tom, že cukrovku mají, vůbec neví, a tím víc jsou ohroženi!
  • Každý rok přibývá 50 000 nově nemocných!
  • 30 000 lidí s cukrovkou každoročně umírá!
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.