Žahavé medúzy žijí i v Česku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Žahavé medúzy žijí i v Česku!

BLATNÁ – V jižních Čechách vědci poprvé objevili medúzy! Jde o exempláře sladkovodní medúzky, která dorůstá 2 až 3 centimetrů, ale stejně jako její mořští příbuzní, které většina z nás zná z dovolených, jsou opatřeny žahavými chapadélky.


Poprvé se objevily v jihočeských rybnících


BLATNÁ – V jižních Čechách vědci poprvé objevili medúzy! Jde o exempláře sladkovodní medúzky, která dorůstá 2 až 3 centimetrů, ale stejně jako její mořští příbuzní, které většina z nás zná z dovole- ných, jsou opatřeny žahavý- mi chapadélky. Objevují se ve shlucích a na hladinu vyplouvají v noci. Právě kvůli jejich velikosti je koupající snadno přehlédnou.

Medúzky objevil v zatopeném lomu v Řečici u Blatné instruktor potápění Daniel Hofman (61) a okamžitě o nálezu informoval experta na hydrobiologii z Univerzity Karlovy Adama Petruska. Ten Aha! potvrdil, že se nejedná o původní druh.

„Tyto medúzky se k nám rozšířily z jihovýchodní Asie. V Čechách se poprvé objevily už v roce 1930 ve Vltavě. Ale v jižních Čechách jde bezpochyby o jejich první výskyt. Jedná se o 2,5centimetrové medúzky, které mají mnohem blíže třeba k nezmarům, ti jsou běžnými obyvateli našich vod, než k mořským medúzám,“ říká Petrusek. V našich vodách se vyskytují zhruba od poloviny léta do konce října. Pak odumírají. Přestože se u nás objevují v početných shlucích, nemusíme se jich podle expertů bát. U potápěčů je to dokonce oblíbená atrakce. „Je to krásný pohled, když vidíte hejno, které se tak elegantně pohybuje. V českých vodách je to vyhledávaný podvodní zážitek. Ovšem dotýkat se jich bych nedoporučil. Lidskou kůži nepropálí, ovšem pokud vám přejedou přes rty nebo se později dotknete očí, může to opravdu nepříjemně pálit,“ upozorňuje Adam Petrusek.

Kliknutím zvětšeteNejvětší

■ Největší medúzou je Cyanea capillata arctica ze severozápadního Atlantiku.
■ Jedna taková medúza vylovená v Massachusettské zátoce měla průměr zvonu 2,28 m a její žahavá vlákna byla 36,5 m dlouhá.


Kliknutím zvětšeteNejjedovatější

■ Čtyřhranka Fleckerova je zástupce nejjedovatějších medúz. Má v těle dostatek toxinu na to, aby zabila 60 lidí.
■ Člověk zasažený touto medúzou nemá bez protijedu šanci na přežití.
■ Nejde přitom o nijak nápadného tvora. Zvonec medúzy měří až 20 cm. Jejích patnáct ramen se táhne do délky 3 metrů


Autor: (sts)
Foto pro Aha! – Michael Fakt

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.