Osobák plný školáků se řítil na nákladní vlak! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Osobák plný školáků se řítil na nákladní vlak!

Takto blízko se nakonec oba vlaky ocitly.
Takto blízko se nakonec oba vlaky ocitly. (TV Prima)

BOHUŇOVICE – Tak to bylo o fous! Osobní vlak plný školáků se včera ráno v Bohuňovicích na Olomoucku jen taktak nesrazil s nákladním vlakem. Potkaly se totiž na stejné koleji a jen díky rychlé reakci strojvůdců a výpravčího se podařilo vlaky zastavit. Zůstaly ale stát jen 500 metrů od sebe.

K tragédii chybělo pár sekund!

..

Mohla to být další tragédie na kolejích. Těsně po sedmé hodině ranní projel osobní vlak plný školáků z Bohuňovic na Olomouc na červenou a dostal se tak na stejnou kolej, po které jel nákladní vlak. Strojvedoucí si naštěstí rychle uvědomil, k čemu došlo, a okamžitě začal brzdit. To se mu podařilo asi po dvou stech metrech za semaforem. V tu chvíli byl nákladní vlak jen 500 metrů od něj. Krátce na to pomalu dojel strojvedoucí nákladního vlaku až k osobáku, aby zjistil, co se vlastně stalo.

„K události došlo ve chvíli, kdy osobní vlak vyjížděl ze stanice v Bohuňovicích. V tu chvíli měl ale červenou. Strojvedoucí nákladního vlaku, který jel na stejné koleji v protisměru, i strojvedoucí osobáku se ale naštěstí včas uviděli a stroje zastavili,“ řekl mluvčí Českých drah Ondřej Kubala. Kromě toho ale na vzniklou situaci také rychle zareagoval i výpravčí. „Ten okamžitě použil systém »generální stop«, který zastaví všechny vlaky v jeho dosahu, bez ohledu na strojvedoucí,“ upřesnil Kubala, podle něhož nemohlo ke srážce v žádném případě dojít.

Kdyby se vlaky ale srazily, došlo by nejspíš k další velké tragédii. I když rychlost osobáku při vyjíždění ze stanice nebyla nijak vysoká, při nárazu by se znásobila rychlostí protijedoucího vlaku. „Až teď si uvědomuju, co se vlastně mohlo stát. Asi bych byl s kámoškou první na řadě, když jsem stál v chodbičce hned za mašinou. Tak teď můžu jenom děkovat pánubohu, že se nikomu nic nestalo,“ uvedl Martin, jeden z cestujících z osobního vlaku.

2.10.2008

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.