Sdružení obrany spotřebitelů: Zelenina v obchodech je nekvalitní - Na co si dát pozor?

PRAHA – Měkké vrásčité papriky, poškozené brambory a rajčata se skvrnami od plísně! Takové jsou podle Sdružení obrany spotřebitelů nejčastější vady zeleniny v obchodech. Nejvíce problémů je údajně ve velkých řetězcích.
Měkké vrásčité papriky, poškozené brambory a rajčata se skvrnami od plísně! Takové jsou podle Sdružení obrany spotřebitelů nejčastější vady zeleniny v obchodech. Nejvíce problémů je údajně ve velkých řetězcích. Deník Aha! se proto vyrazil přesvědčit do nejbližší velkoprodejny – supermarketu Tesco v centru Nový Smíchov v Praze.
Shnilá rajčata, skvrnité brambory a povadlé papriky, které jsme v Tesku koupili, jasně potvrzují slova Ivany Pickové, mluvčí Sdružení obrany spotřebitelů. „Trh se zeleninou má stále stejné problémy. Není uvedena země původu a jakost bývá nižší i o několik tříd,“ říká Picková.
A na co bychom si měli při výběru zeleniny dát pozor?
„U brambor je důležité, aby nebyly nakopané a neměly zelené skvrny. Rajčata nesmějí být měkká, mít plíseň a vůbec nejhorší jsou černé skvrny. Nekvalitní papriky poznáte tak, že jsou »vrásčité«,“ popisuje Picková.
Nejlepší variantou je podle sdružení kupovat domácí plodiny. „Dovážená zelenina je většinou znehodnocená převozem, sbírá se předčasně a pak se u nás nechává uměle dozrávat,“ vysvětluje mluvčí. Navíc nejideálnější pro naše tělo je jíst to, co v našem podnebí v danou dobu právě dozrálo. „Na podzim jsou to hlavně jablka, hrušky, švestky, mrkev, brambory, zelí a okurky,“ radí Picková.