Meteorologové slibují babí léto, ale zatím... Sněží! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Meteorologové slibují babí léto, ale zatím... Sněží!

Na Ovčárně v Jeseníkách už napadl první sníh.
Na Ovčárně v Jeseníkách už napadl první sníh.

PRAHA – Na hřebenech našich hor sněží, v nížinách prší a teploty se pohybují okolo deseti stupňů Celsia. Meteorologové sice slibují, že teplé babí léto přece jen ještě přijde, tento týden však zimní kabáty určitě neodložíme.


Až do konce pracovního týdne bude obloha zatažená. Zvláště na severní Moravě a Slezsku hrozí dešťové přeháňky. V polohách nad 1200 metrů nad mořem bude sněžit. Denní teploty se budou pohybovat mezi deseti až čtrnácti stupni, ráno si užijeme přízemních mrazíků a místy i mlhy. Podobné počasí nás čeká i o víkendu. V neděli by se mělo oteplit, bohužel však jen o pouhý stupínek. Zamračeno s deštěm bude i na počátku nového týdne, ale teploty by měly pomalu stoupat. „Od pondělí je patrná velmi mírná tendence k pozvolnému oteplování,“ říká meteoroložka Jaroslava Hajáková z Českého hydrometeorologického ústavu. Ve čtvrtek by mohla rtuť teploměru vystoupat až k šestnácti stupňům Celsia a oteplování by mělo dále pokračovat.

Pověry a pranostiky
Jaká bude zima?

Kliknutím zvětšeteKdy přijde zima? Bude dlouhá? Napadne hodně sněhu? Takové otázky si kladli naši předkové a podle svých zkušeností na ně hledali odpovědi. Někdy šlo o úplné pověry, jindy měly jejich odhady reálný základ. Tak třeba...

● Příchod zimy věštil přílet havranů ze severu. Naopak, když bylo možno zahlédnout na povrchu žížaly, znamenalo to, že nebude ještě dlouho mrznout.
● Pozorně si prohlédněte letošní cibuli. Má-li hodně obalů, zima bude dlouhá a krutá.
● Myslivci poznají, jaká bude zima, podle toho, jak »zasádlovaní« jsou na podzim divočáci. Tučná prasata věští tuhou zimu, hubení kňouři mírnou.
● Průběh zimy lze odhadnout i podle barvy larvy chrousta. Bílá larva prorokuje třeskutý mráz, namodralá mírnou zimu. A když larvičce zmodrá jen zadeček, bude mrznout jen na začátku zimy.
● Naši předkové věřili, že kost svatomartinské husy, která se podávala 11. listopadu, jim prozradí, kolik napadne sněhu. Byla-li kost bílá, čekala se pořádná nadílka, naopak hnědá kost věštila zimu na blátě.


Autor: (kpi)
Foto ČTK, ara

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.