Podnikatel z Klobouk: Na zahradě chová jaky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Podnikatel z Klobouk: Na zahradě chová jaky!

Roman Blanař chová na svém pozemku pár jaků.
Roman Blanař chová na svém pozemku pár jaků.

KLOBOUKY – Pozemek Romana Blanaře z Klobouk u Brna připomíná spíše asijskou pastvinu než jihomoravskou zahrádku. Pan Blanař tu chová jaky! Tito vzácní obři z Tibetu jsou na seznamu ohrožených zvířat.


Jaci jsou v Tibetu populárním zdrojem potravy i kožešin a Tibeťané dokonce jejich trus používají jako palivo. Pan Blanař jaky ale chová, protože ho to baví. „Vedu velkou firmu,. A sem si chodím odpočinout po celodenním stresu,“ popisuje chovatel. Jaci jsou u nás raritou. Pochlubit se jimi může prý jen několik lidí. Pár stál 35 tisíc, ale na chov nejsou prý nijak nároční. „Oni se vlastně jen pasou a zajímavé je, že si vybírají vždy jen tu horší trávu. Tu spodní, suchou. Když vyroste ta vysoká, tak jim to musím posekat, aby to sežrali,“ tvrdí Blanař. Kliknutím zvětšeteU nás se těmto zvířatům zatím daří, ale jen proto, že jsou ochočení. Ve své vlasti žijí v nadmořských výškách nad 3000 metrů a domorodci je používají na přepravu zavazadel. Unesou prý až 50 kilo. „A umí běžet rychlostí 60 km za hodinu. Předběhne i koně,“ chlubí se pan Blanař.


Autor: (val)
Foto pro Aha! – Lucia Velanová

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.