Reportáž o kauze Moravy: Tak to chodí v politice | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Reportáž o kauze Moravy: Tak to chodí v politice

Volavka Tlustý vyzval Tluchoře k rezignaci.
Volavka Tlustý vyzval Tluchoře k rezignaci.

PRAHA – Aféra poslance ODS Jana Moravy, který měl shromažďovat kompromitující informace na své kolegy, pořádně vyostřila situaci ve straně. Její poslanec Vlastimil Tlustý, který podle názoru šéfa ODS Mirka Topolánka za kauzou stojí, se tvrdě opřel do šéfa poslanců ODS Petra Tluchoře a vyzval ho ke složení mandátu.


PRAHA – Nova včera odvysílala pořad Natvrdo s reportáží o kauze poslance ODS Jana Moravy, který shromažďoval kompromitující informace na své kolegy. A potvrdily se v ní informace z minulých dní – Morava se zcela nepokrytě snažil získat fotografie, kterými by mohl vydírat poslankyni zelených Olgu Zubovou, a další materiály na poslance z jiných stran.

Reportáž začala oslovením poslance ODS Vlastimila Tlustého, jestli by nenafotil diskreditující fotografie v bazénu s modelkou. Pak by je redaktoři Novy jménem smyšlené detektivní agentury nabízeli spolustraníkům. Tlustý souhlasil. Kromě toho se také rozpovídal o různých věcech. „Všichni jsou strašně nenažraný,“ začal Tlustý s tím, že kradou ministři i premiér. Nelíbilo se mu také, že fotbalista Milan Baroš, který byl před volbami 2006 na billboardech ODS, nedostal slíbenou dotaci 10 milionů korun. Zajímavé bylo i domlouvání schůzky s premiérem Topolánkem. „Dnes nemám čas se jít ani vychcat,“ napsal mu Topolánek v SMS. Pak reportéři, kteří vše točili skrytou kamerou, nabídli fotky Tlustého s modelkou Marku Dalíkovi. „Máme fotky Vlastíka, toho obtloustlého,“ řekl redaktor Dalíkovi. „To myslíte ty fotky s těma kurvama z Mrázkova archivu?“ odpověděl Dalík. Dozvěděl se, že jde o jiný materiál, ale nejevil o něj zájem. Chytil se až poslanec Morava. O fotkách napsal Dalíkovi i šéfovi poslaneckého klubu ODS Petru Tluchořovi. Dalík o fotky neměl zájem a Tluchoř se zeptal, jestli se prodávají jednotlivě, nebo vcelku.

Morava se pak začal vybarvovat čím dál tím víc. Najal si fiktivní detektivní agenturu zastupovanou redaktory Novy na pořízení fotek, na kterých měl být on a dcera poslankyně zelených Olgy Zubové Martina (23). „Aby matka té tmavovlásky věděla, že my na ní nějaký kontakt máme,“ tvrdil Morava. Pak poprosil, jestli by agentura nemohla získat kompromitující materiály na další politiky i z jiných stran. Získané fotky Tlustého mezitím Morava prodal redaktorovi MF Dnes, která s Novou na reportáži spolupracovala. Pochlubil se i o svém stranickém poslání: „Mým stranickým úkolem je rebelka Zubová.“ Svěřil se také s tím, že v případě potřeby se zatlačí i na stranické rebely Schwippela a Ranince. Nakonec reportéři akci zastavili po pořízení fotek Martiny Zubové s Moravou. Řekli poslanci ODS, že byl po celou dobu natáčen. On se pak vymlouval, že chtěl odhalit ty lidi, kteří mu materiály nabízeli.

Topolánek po zhlédnutí reportáže tvrdil, že je šokován. Nelíbilo se mu zejména chování Tlustého. „Chci se za Tlustého omluvit. Natáčení je ale neetické, já nevím, jestli to něčemu prospěje, ty lidé si pak spíš dají pozor,“ řekl Topolánek. Kvůli reportáži se vyostřila situace ve straně. Vedení ODS žádá odchod Tlustého i Moravy ze Sněmovny. Tlustý to udělat nehodlá, Morava rozhodnutí oznámí dnes. „Já a odstoupit? Byl jsem jen volavka, která čeká na devianta. Co dělal Morava, to je příprava trestného činu vydírání. Premiér se staví na stranu člověka, který možná spáchal trestný čin. Rezignovat by měli ti, co o tom věděli. Třeba Tluchoř,“ řekl Tlustý s tím, že Topolánek je lhář, když tvrdí, že za kauzou stojí on.


Tluchoř všechno věděl

Kliknutím zvětšetePRAHA – O celé kauze kolem poslance Moravy podle všeho věděl minimálně šéf poslanců ODS Petr Tluchoř – a neudělal nic. „Morava to konzultoval s Tluchořem,“ tvrdí poslanec Tlustý. A jeho slova potvrdil i sám Morava v rozhovoru pro Lidové noviny: „Já jsem z této schůzky poslal SMS panu Dalíkovi a panu Tluchořovi. Pan Dalík řekl, že o takové fotky nemá zájem, že už je má, a Petr Tluchoř odpověděl něco ve smyslu, jestli se to prodává jednotlivě, nebo v celku, a že mám vzít kontakt na ty lidi.“ Tluchoř vše včera odmítl vysvětlit, do Otázek Václava Moravce přijít nechtěl.
V reportáži také Morava říká, že jedná z pověření ODS.

Zloděj křičí: chyťte zloděje

Naši politici dokáží pořád nepříjemně překvapovat. Když už si myslíme, že je politická žumpa přeplněná, dozvíme se opak. Naposledy se politici »předvedli« v kauze poslaneckého zajíčka Jana Moravy. A zejména Mirek Topolánek. Ten se vybarvil ve svém vystoupení na sjezdu zelených, za které by měl získat Oscara. Z Moravy udělal takřka nevinnou oběť novinářských hyen a z Vlastimila Tlustého zlobra. Jistě, chápu, že se mu nelíbí, když jeho vlastní poslanec přijme roli volavky v takovémto případě. Ale hystericky napadat média a volat po zakročení proti nim, to je vážně síla! Tím, že novináři natočili nechutné praktiky v naší politice, se dopustili zločinu? Nepřipomíná to přísloví „Zloděj křičí: chyťte zloděje“? Premiérovi vůbec nevadí, že šéf jeho poslanců Tluchoř o všem věděl, a nic neřekl. Když ale někdo politické prasárny natočí, to už je na pováženou... V jakékoliv jiné civilizované zemi by předseda vlády přemýšlel o rezignaci. Topolánek tvrdil, že i on takový krok zvažoval. Nakonec si to ale rozmyslel. Někdo nás prý musí v tom hrozném světě spasit. Uf, Mirku, to se nám ulevilo...

Tomáš Kačena


Autor: (pol)
Foto ara

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.