Poprvé ukázali aktovku Palacha! Unikátní výstava v Národním muzeu ke 40. výročí okupace | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Poprvé ukázali aktovku Palacha! Unikátní výstava v Národním muzeu ke 40. výročí okupace

Veřejnost může poprvé spatřit některé z Palachových věcí. Například jeho tašku.
Veřejnost může poprvé spatřit některé z Palachových věcí. Například jeho tašku. (Aha! – Alexander Malachovský)

PRAHA – Svetr prostřílený třemi ranami, kožená taška s doklady, kterou měl u sebe Jan Palach, když se na Václavském náměstí na protest upálil, nebo dopisy plné vzteku na ruské okupanty. Tyto a další unikátní exponáty nabídne výstava nazvaná ...A přijely tanky 1968.

Svetr prostřílený třemi ranami, kožená taška s doklady, kterou měl u sebe Jan Palach, když se na Václavském náměstí na protest upálil, nebo dopisy plné vzteku na ruské okupanty. Tyto a další unikátní exponáty nabídne výstava nazvaná ...A přijely tanky 1968, která dnes začíná v Národním muzeu. Expozice věnovaná kritickému srpnovému měsíci před čtyřiceti lety potrvá do 30. září.

Černou koženou brašnu s peněženkou a doklady měl u sebe Jan Palach ve chvíli, kdy se na protest proti okupaci republiky rozhodl na Václavském náměstí upálit. „Věci patří k pozůstalosti, kterou v Národním muzeu uložil bratr Jana Palacha Jiří. Jedná se o unikáty, které dosud nebyly nikdy vystaveny,“ popsal vedoucí oddělení novodobých českých dějin Marek Junek.

Prostřílený svetr patřil panu J. K., kterého okupanti několika ranami zasáhli. Svetr si schoval jako smutnou památku na den, kdy se mu definitivně změnil život, protože jeho zranění jsou trvalá.

Vše se odehrálo v noci z 24. na 25. srpna 1968, kdy sovětští okupanti násilím vtrhli do budovy ministerstva dopravy v ulici Na Příkopě. „Dávka ze vzdálenosti půldruhého metru mě zasáhla do levé části hrudníku a při pádu ještě do pravé paže. Vykřikl jsem a ve zlomku vteřiny mi proběhl před očima celý můj život,“ popsal pamětník. Tehdy málem vykrvácel.

Muž, kterého okupace navždy poznamenala, popsal i svou operaci. „Samotnou tříhodinovou operaci jsem absolvoval při vědomí, jen s injekcí prokainu do krční žíly. Řekli mi, že střely šly asi centimetr od srdce. Viděl jsem, jak mi vyňali roztříštěná žebra i kousky rozbité plíce,“ dodal pamětník.

Záchranář Mlynář - Stříleli i na sanitky!

Záchranář Vladimír Mlynář (62) pracoval u sanitky téměř čtyřicet let a v srpnových dnech roku 1968 si jako nováček užil strachu víc než dost. Například při nočním výjezdu na Jiráskovo náměstí.

„Když jsme z Karlova náměstí zahnuli do Resslovy ulice, uviděli jsme v půlce ulice tank, který právě střílel z kulometu. Když nás spatřil, stočil hlaveň na nás a vojáky vůbec nezajímalo, že se jedná o sanitku. Vzpomínám, jak nad námi svištěly svítící patrony a jak náš řidič v rychlosti vycouval až za roh ulice, odkud jsme pokračovali dál bočními ulicemi,“ vzpomíná na první setkání se sovětskými vojáky Vladimír.

„Byli jsme strachy bez sebe a moc nám psychicky nepomohl ani sovětský oficír, který se nás snažil krátce po střelbě uklidnit. Chtěl, abychom si uvědomili, jakým lidem velí. To jsou lidé, kteří nevědí, co se s nimi děje. Ti vás klidně odstřelí,“ ospravedlnil tenkrát své podřízené. Popravu v přímém přenosu zažil pražský záchranář paradoxně až po roce, kdy jel se sanitkou k porodu do Průhonic. Bylo to v době prvního výročí okupace spřátelených vojsk, kdy lidé opět vyrazili do ulic. „Tenkrát přímo přede mnou zastřelili naši milicionáři dva mladé kluky. Viděl jsem jen, jak se odhrnula plachta na nákladním autě a ozvala se střelba,“ vzpomíná Vladimír Mlynář.

Co se dělo 21. srpna 1968

Je to přesně čtyřicet let, co do tehdejšího Československa přijela «bratrská« vojska Sovětského svazu a dalších zemí Varšavské smlouvy. Celkem si okupace Československa do konce roku 1968 vyžádala 108 mrtvých, zhruba 500 těžce a stovky lehce zraněných.

1.30
Během čtení provolání Všemu lidu Československa v rozhlase byl vysílač, který využívá střední vlny, vyřazen z provozu. Vysílačka Vltava začala šířit sovětskou propagandu.
2.00
Silnice z ruzyňského letiště směrem do centra Prahy byly obklíčeny ruskými tanky.
3.00
Sovětští parašutisté obsadili budovu předsednictva vlády.
4.00
K budově sekretariátu ÚV KSČ dorazily první sovětské obrněné vozy.
7.30
K budově Československého rozhlasu na Vinohradech dorazilo šest tanků.
8.10
Projev prezidenta Ludvíka Svobody
10.00
Sovětská letadla shazují letáky s českým textem, plným gramatických chyb, ospravedlňující invazi. V tomto textu je za československého prezidenta označen Antonín Novotný.
12.00
Vypukla dvouminutová generální stávka.
14.00
Alexander Dubček, Josef Smrkovský, Zdeněk Kriegel a Josef Špaček byli převezeni sovětským obrněným transportérem z budovy ÚV KSČ na neznámé místo.
19.00
Zavádí se přídělový systém.
22.00
Sovětské jednotky zahájily palbu na Prahu, která trvala půl hodiny a opakovala se po několik dní.
22.30
Prezident republiky pronesl další projev.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.