Hrozí neplodnost mužů! Ostrava: Epidemie příušnic! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Hrozí neplodnost mužů! Ostrava: Epidemie příušnic!

V nemocnici v Ostravě-Porubě se s příušnicemi léčí mladí lidé, kterým hrozí neplodnost.
V nemocnici v Ostravě-Porubě se s příušnicemi léčí mladí lidé, kterým hrozí neplodnost. (pro Aha!: Jan UHLÍŘ)

OSTRAVA – Na Ostravsku řádí příušnice! Po dvaceti letech znovu epidemie se stovkami nemocných! Pěti mladým mužům teď dokonce kvůli tomu hrozí neplodnost.

Začalo to v Karviné. Tam epidemie vypukla jako první. Během pár týdnů se v nemocnicích ocitly desítky lidí, kteří si stěžovali na horečku, oteklé slinné žlázy a bolesti hlavy. Pak se ale nemoc bleskově rozšířila i do dalších míst regionu. Celkem je teď v kraji už 566 nemocných a někteří mají velmi vážné komplikace.

„Přijali jsme už pět mladých mužů, kterým hrozí kvůli příušnicím neplodnost,“ říká mluvčí Fakultní nemocnice s poliklinikou v OstravěPorubě Tomáš Oborný. Kromě mužské neplodnosti může zákeřný virus způsobit i zánět mozkových blan nebo slinivky břišní. „Od začátku roku už u nás leželo 50 nemocných,“ dodává.

Příušnice se nejdříve projevují jako běžná chřipka. Lidi bolí hlava, mají sucho v ústech, špatně se jim polyká. Než si člověk všimne, může choroba trvat i dva týdny. Inkubační doba je totiž 12 až 18 dní. „A pak se většinou muži ocitnou rovnou u nás. U žen tahle nemoc není tak nebezpečná. U mužů ale způsobí zánět varlat a tím poškodí sperma a vyvolá i neplodnost,“ podotýká Tomáš Oporný.

Kdo tuhle nemoc jednou prodělá, už je většinou imunní, ale pravidlem to není. Proč se epidemie objevila nyní, nikdo neví. Může to být i tím, že dospělí lidé ztratili v průběhu let proti nemoci protilátky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.