Ptačí »havárie« - Luňáka zasáhla elektřina | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ptačí »havárie« - Luňáka zasáhla elektřina

Luňák žádné jméno nedostal. „Když se zvíře pojmenuje, je to první cesta ke vztahu, a protože se má vrátit rovnocenně do přírody, není žádoucí, abychom si na sebe zvykali,“ říká Věra Přibylová.
Luňák žádné jméno nedostal. „Když se zvíře pojmenuje, je to první cesta ke vztahu, a protože se má vrátit rovnocenně do přírody, není žádoucí, abychom si na sebe zvykali,“ říká Věra Přibylová. (Aha! – Alexandr Malachovský)

PRAHA – I tak mistrovský letec, jakým je luňák červený, může »havarovat«. Jeden před pár dny v Libčicích nad Vltavou u Prahy zavadil o vedení vysokého napětí. S poraněným křídlem vzácné zvíře spadlo na silnici a bezmocně se na ní několik desítek minut plácalo.

Nakonec měl ale štěstí. Dřív než ho stačilo zajet auto, našli ho lidé, kteří zavolali do záchranné stanice v PrazeJinonicích. „Popálil si peří. Dlouhé ruční letky, tedy nejdelší krajová pera na křídlech, se mu výbojem roztřepily, polámaly a ožehly. Bez nich neudrží rovnováhu, a tedy nemůže létat,“ popisuje zranění vedoucí stanice Věra Přibylová.

Poranění naštěstí není trvalé, a tak se vzácný dravec opět bude moci vrátit na svobodu. „Letky mu znovu dorostou. Vymění je ale pravděpodobně až příští rok, takže u nás ve voliéře bude do příštího jara,“ dodává »ptačí máma« Přibylová.

Luňák se tváří velmi spokojeně. Každý den dostává k jídlu jednu až dvě japonské křepelky.

V Česku jich je sotva 200!

● Luňáci dokážou plachtit ve výšce až 40 m nad zemí. Z této výšky se vrhají za kořistí, např. drobnými savci, ptáky, rybami.
● V ČR je jen 70 až 100 párů těchto chráněných dravců.
● Luňák získal pojmenování nikoliv podle luny, ale podle slova lůno. Je totiž hlavně mrchožroutem a jeho oblíbenou pochoutkou jsou plodová lůžka, proto se v přírodě vždy hojně vyskytovali kolem rodícího dobytka, buvolů apod.
● Luňák se dá velmi dobře ochočit, není agresivní a lze s ním létat i v blízkosti malých dětí či lidí s pejsky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.