Acylpyrin ještě dnes za 12,70 Kč - Zítra už za 17 Kč! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Acylpyrin ještě dnes za 12,70 Kč - Zítra už za 17 Kč!

Acylpyrin
Acylpyrin (Aha! – Alexandr Malachovský)

PRAHA – Panika kolem nejlevnějšího českého léku na horečku a bolest – acylpyrinu – je zbytečná! Od zítra se sice jeho cena zvedne z průměrných 12,70 Kč na 17 korun, jeho nedostatek ale nehrozí. A kdyby došel, lze jej nahradit jinými léky, které mají dokonce méně nežádoucích účinků než acylpyrin!

Panika kolem nejlevnějšího českého léku na horečku a bolest – acylpyrinu – je zbytečná! Od zítra se sice jeho cena zvedne z průměrných 12,70 Kč na 17 korun, jeho nedostatek ale nehrozí. A kdyby došel, lze jej nahradit jinými léky, které mají dokonce méně nežádoucích účinků než acylpyrin!

„Lékárny ho mají dostatek. Pokud by v některé došel, nabídneme pacientovi jiný lék s podobným účinkem,“ uvedl Stanislav Havlíček, prezident České lékárnické komory.

Stejný názor má i ministerstvo zdravotnictví, které tvrdí, že zvýšení ceny pacienti nepocítí. „I po zdražení je stále velmi levný. Je i proto hojně užívaný, což ne vždy prospívá zdraví pacientů. Řada lidí má na acylpyrin alergii, u některých může lék způsobit krvácení do žaludku,“ upozornil Tomáš Cikrt, mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Nedostatek acylpyrinu způsobily distribuční společnosti, které po oznámení, že zdraží, vykoupily sklady výrobce. Ten navíc lék vyrábí jen jedenkrát za čtvrt roku. „Další výroba měla začít koncem září, ale vzhledem k situaci vyrobíme již na počátku září sto tisíc balení,“ řekl Ivo Hroneš, ředitel společnosti HerbacosBofama, která acylpyrin vyrábí. Staré dodávky acylpyrinu budou v lékárnách prodávat ještě za původní cenu.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.