Pozor na slunce! Je to zabiják! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Pozor na slunce! Je to zabiják!

Mezi místa, kde sluníčko nejvíce spaluje kůži, patří výstřih, záda, uši, nos, tváře a nárty.
Mezi místa, kde sluníčko nejvíce spaluje kůži, patří výstřih, záda, uši, nos, tváře a nárty. (: Profimedia)

PRAHA – Sluníčko je tady! Kdo by nechtěl být krásně opálený? Jenže zdravé opalování neexistuje, a tak mnozí po prvním prudkém opalování už skučí bolestí.

Opálení kůže je pořád spojeno s pohodou, zdravím a dobrou náladou. Pravdou ale je, že sluníčko je nejen jednou z hlavních příčin rychlejšího stárnutí pleti, ale způsobuje i nebezpečný melanom – zhoubné rakovinné bujení kůže. To postihuje stále více lidí. „Každých deset let se počet případů zdvojnásobí,“ říká profesor Vladimír Resl, člen České dermatovenerologické společnosti.

Nebezpečné je hlavně spálení kůže při prvním prudkém opalování. „Po dlouhé zimě, kdy máme kůži zcela nepřipravenou, bychom měli na slunce chodit pozvolna, aby kůže měla čas vybudovat si obranyschopnost,“ dodává Resl.

Dalším důvodem, proč bychom se teď měli sluníčku raději vyhýbat, je i »nabouraná« ozonová vrstva. Pokud není zeslabena, dosahují u nás maximální letní hodnoty (tzv. UVindexu) 6,5. „Už v neděli jsme ale naměřili 7,2 a až do pátku počítáme se zvýšenými hodnotami až do 7,5 stupně,“ varuje Michal Janouch ze Solární a ozonové observatoře, která se měřením zabývá. UVindex vyjadřuje úroveň slunečního záření, které způsobuje zrudnutí kůže.

Šokující statistika
Pobyt dětí do 2 let na slunci je velmi nebezpečný. „Ukazuje se, že děcka, která se spálila do dvou let věku, trpí později více zhoubnými kožními nádory,“ tvrdí Vladimír Resl, člen České dermatovenerologické společnosti. Spálení sluncem v dětském věku zvyšuje riziko vzniku melanomu u žen 1,5x a u mužů 2,8x! Tři a více spálení na slunci během života zvyšují pak riziko vzniku nádoru u žen 2,3x a u mužů 7,6x. Kojenci by podle dermatovenerologů neměli na slunci pobývat vůbec, batolata maximálně hodinu denně s výjimkou doby od 11 do 15 hodin, kdy je slunce nejintenzivnější.

Na co si dát bacha
● Nevycházejte na slunce bez kšiltovky, ochranného krému a slunečních brýlí.
● Vybírejte kvalitní krémy, které obsahují fi ltry proti UVA i UVB záření, s vyšší hodnotou ochranného faktoru od 16 více.
● Kůže by si měla na sluníčko zvykat pozvolna, pak je odolnější a má vyšší rohovou vrstvu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.