Účet prvního prázdninového víkendu - Silnice připomínaly horor! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Účet prvního prázdninového víkendu - Silnice připomínaly horor!

V brněnském tunelu uhořel ve fordu řidič, jemuž viník nehody nepomohl.
V brněnském tunelu uhořel ve fordu řidič, jemuž viník nehody nepomohl.  (pro Aha! – HZS Brno, Patrik Lume)

PRAHA – Na silnicích bylo o prvním prázdninovém víkendu pořádně rušno! Nejhorší byl pátek, kdy nastal hromadný přesun na dovolené. Nejprve zkolaboval provoz na dálnici D1, a potom začali umírat lidé.

Na silnicích bylo o prvním prázdninovém víkendu pořádně rušno! Nejhorší byl pátek, kdy nastal hromadný přesun na dovolené. Nejprve zkolaboval provoz na dálnici D1, a potom začali umírat lidé...

„Pátek byl skutečně masakr, sobota a neděle byly relativně klidné,“ popsal Petr Janoška z Ústředního automotoklubu ČR. Přesto i o víkendu se na silnicích umíralo.

Smrtí skončila včera brzy ráno cesta pro muže (†59) v Husovickém tunelu v Brně. Do jeho fordu čelně v narazil zřejmě opilý řidič peugeotu (45). Viník nehody přežil a z hořícího auta vyběhl, aniž by zraněnému řidiči pomohl. Ten zůstal zaklíněný a uhořel.

K hrůzně vypadající nehodě vyjížděli v sobotu záchranáři i v Hořicích na Jičínsku. Mladý řidič vysokou rychlostí narazil do kamionu s masem, který se převrátil a silnici zablokoval na celou noc a nedělní dopoledne. Na místě naštěstí nezůstaly oběti.

Opilec (37) těžce zranil při nehodě manželku (41) a dceru (3) v Holčovicích na Bruntálsku. Žena má frakturu lebky, holčička natržená játra.

Teprve jedenáctiletého kluka na kole srazil řidič citroenu v Temešváru na Písecku, utrpěl velmi těžká zranění.

Vše začalo už v pátek odpoledne, kdy zkolaboval provoz na D1 za sjezdem na Průhonice ve směru na Brno. Tragicky skončila na dálnici cesta mikrobusu a osobáku za Jinošovem ve směru na Velkou Bíteš. Po srážce zemřel řidič (†24) auta a 11 mladých lidí z mikrobusu utrpělo zranění.

2 roky bodového systému - Experti: Fungovat začne za rok

Zítra to budou přesně dva roky, co na českých silnicích funguje bodový systém. Podle Josefa Tesaříka z dopravní policie se osvědčil. S tím ale nesouhlasí expert na dopravu Stanislav Huml. „Teprve teď, po období dvou let, už začínají být někteří lidé opravdu vybodovaní a začínají si uvědomovat, že rizika ze získání nějakého dalšího bodu je mohou ohrozit,“ vysvětlil Huml. Podle něj začne systém trestných bodů účinkovat až za rok.

Bodový systém v číslech
  • trestný bod má každý 11. řidič
  • v květnu 2008 mělo body 562 074 řidičů
  • nejvíce bodovaných hříšníků je v Praze
  • lidé mají nejčastěji 2 trestné body
  • 12 bodů mají na svém kontě 2 procenta řidičů
  • nejméně bodů mají ženy (15 % ze všech trestaných řidičů)
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.