Zběsilé počasí... Bouře zabila ženu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Zběsilé počasí... Bouře zabila ženu

Tato mohutná větev zabila ve Svitavách učitelku.
Tato mohutná větev zabila ve Svitavách učitelku. (Aha! – Alexandr Malachovský, repro TV Nova, Marcela Tolašová)

PRAHA – Noc ze středy na čtvrtek byla jednou z nejdivočejších, jaké jsme za poslední měsíce zažili. Od sedmi do devíti večer řádila na našem území nejhorší bouře od vichřice Emma. Na tísňovou linku záchranářů zavolalo během dvou hodin přes 1500 lidí!

Noc ze středy na čtvrtek byla jednou z nejdivočejších, jaké jsme za poslední měsíce zažili. Od sedmi do devíti večer řádila na našem území nejhorší bouře od vichřice Emma. Na tísňovou linku záchranářů zavolalo během dvou hodin přes 1500 lidí!

  • Bouře si vyžádala nejen mnoho zraněných, ale ve Svitavách na Pardubicku i jeden lidský život. Místní učitelka (†47) si zde vyšla posedět s manželem do zahradní restaurace. Když se obloha zatáhla, chtěl pár rychle odejít, ale v ten moment se za silného větru na stromě utrhla obrovská větev a spadla přímo na ženu. I když ženu rychle odvezli do nemocnice, měla protrženou plíci a už se ji nepodařilo zachránit. „Na následky těžkého úrazu po několika hodinách zemřela,“ uvedl vedoucí lékař zdravotnické záchranné služby Otomar Kušička.
  • Jen ve středních Čechách si počasí vyžádalo nejméně další tři zraněné. Na břehu Berounky nedaleko Skryjí spadl strom na mladíka (17), utrpěl otřes mozku. V zámeckém parku ve Žlebech zase zranila člověka padající větev. Ve Slavošově odnesl vichr obytný přívěs s mužem. Muž skončil na ambulanci se zhmožděnou rukou.
  • Tisíce domácností byly ještě včera dopoledne bez dodávek elektrického proudu a kvůli přerušenému elektrickému vedení vyhlásil ČEZ v některých lokalitách kalamitní stav.
  • Českým drahám se po silných bouřkách, větru a přívalových deštích do včerejšího odpoledne nepodařilo obnovit provoz na asi deseti tratích. Až do odpoledních hodin zůstala částečně uzavřena trať z Kolína do Havlíčkova Brodu. Trať mezi Prahou a Českými Budějovicemi se podařilo zprovoznit již dopoledne po 11. hodině. Problémy zůstaly na hlavním tahu z metropole do Ostravy a Brna v oblasti České Třebové.
  • Vichr rozmetal i novou unikátní rozhlednu Bára u Chrudimi.
  • Vítr v lesích poničil čtvrtinu toho, co si vyžádala vichřice Emma. V lesích padlo za oběť bouři celkem půl milionu kubíků dřeva.

Uhodil do nich blesk

Chvíle hrůzy si prožila rodina Strakových ze Starého Smolivce na Plzeňsku. Do jejich domu udeřil blesk. „Byla to strašná rána, navíc jsem se bezprostředně nikam nemohla dovolat, vypadla totiž síť našeho mobilního operátora. Krov začal okamžitě hořet. Bylo to hrozné. Už bych to nechtěla znovu zažít,“ popisuje vypjaté chvíle paní Straková.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.