Ministrův synu soudu... Pobodal tohoto kluka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ministrův synu soudu... Pobodal tohoto kluka!

Václav Říman (vlevo) se včera na chodbě soudu na chvíli očima střetl se svou obětí Miroslavem Drškou (na lavici).
Václav Říman (vlevo) se včera na chodbě soudu na chvíli očima střetl se svou obětí Miroslavem Drškou (na lavici).

PRAHA – Syn ministra průmyslu a obchodu Martina Římana (ODS) byl včera u soudu kvůli ublížení na zdraví. Václav Říman (21) se zodpovídá z toho, že v únoru po hádce pobodal jiného studenta na vysokoškolských kolejích.


Soud včera vyslechl svědky a soudní znalce, pokračovat v hlavním líčení se bude koncem srpna...

K incidentu došlo 21. února po páté ráno na kolejích v Koněvově ulici v Praze 3. Miroslav Drška (22), který bydlí ve vedlejším pokoji, přišel Římana a spol. umravnit. Ministrův syn se totiž v té době vrátil s kamarády z hospody. Drška vstoupil bez zaklepání do pokoje a razantně žádal o klid. Pak se na Římana vrhl a začali se rvát. Střízlík Říman neměl proti mohutnějšímu Drškovi šanci. Vše vyvrcholilo ve chvíli, kdy Římana hodil na postel. Ministrův syn vytáhl z bundy otevírací nožík a šermoval s ním před svalnatým Drškou, který mu sázel ránu za ranou. „Byl úplně nepříčetný. Nevěděl jsem, jak ho mám zastavit,“ obhajoval se včera Říman. Během té chvíle mělo dojít ke dvěma bodnutím do břicha a jednou do pravého předloktí. Napadený pak strávil týden v nemocnici, kde podstoupil operaci břicha, a šest týdnů poté byl v domácím léčení.

Říman i Drška se ve výpovědích rozcházejí. Rozpory do případu vnesli i svědci obou stran. Soud vyslechl také soudní znalce. „Rána je jednoznačně bodná a nemohla vzniknout náhodným mácháním,“ popsal z lékařského hlediska Jiří Hladík, čímž vyvrátil tvrzení, že Drška na nůž naběhl. Jiný znalec – psycholog Karel Netík – zase vysvětloval, že Říman nebyl schopný ve strachu uvažovat rozumně. „Je neurotický, přecitlivělý, neagresivní. V tomto případě strach převládl nad rozumem,“ uvedl.

Mimosoudně už došlo k finančnímu odškodnění – Drška chtěl 200 tisíc korun, Říman navrhoval 50 tisíc, nakonec ale zaplatil 100 tisíc. O trestu za pobodání soud rozhodne možná až koncem srpna. Hrozí mu až osm let.


Autor: JAN EXNER
Foto Aha! – Petr Novotný

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.