Eugene Cernan, poslední muž na Měsíci, v Praze: »Díval jsem se na věčnost!« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Eugene Cernan, poslední muž na Měsíci, v Praze: »Díval jsem se na věčnost!«

Eugene Cernan přiletěl i s vnučkou Ashley.
Eugene Cernan přiletěl i s vnučkou Ashley. (Aha! – Alexandr Malachovský)

PRAHA – Je posledním pozemšťanem, který zanechal své otisky na povrchu Měsíce! Americký astronom s českými předky Eugene Cernan v roli kapitána slavného Apolla 17 podnikl v roce 1972 výpravu na vzdálenou planetu a vzal s sebou i českou vlajku. Teď ji až do 3. srpna mohou obdivovat návštěvníci výstavy Stopy lidí v Národním muzeu.

Vzácný předmět před třiceti lety přivezl do Čech, kde jej zanechal. Když astronaut vlajku po tolika letech uviděl, neubránil se dojetí. „Jsem pyšný, že jsem tam byl,“ popsal Cernan, jehož prarodiče pocházeli z jižních Čech a Slovenska. A co poslední muž na Měsíci při vstupu na jeho povrch cítil? „To se nedá popsat. Ohlédnete se a v dálce vidíte překrásnou Zemi. V černočerné tmě září, otáčí se a dokonale funguje. A vy stojíte úplně sám ve vesmíru a někde v daleké hloubce žije vaše rodina, lásky, budoucnost,“ dodal Cernan. Kromě vlajky se Češi brzy dočkají i dalšího vesmírného předmětu. Do kosmu a zpět totiž poletí i sbírka básní Jana Nerudy Písně kosmické.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.