Mami, vrať se! Odešla z bytu... A už se nikomu neozvala! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Mami, vrať se! Odešla z bytu... A už se nikomu neozvala!

Václav Javorský hledá, kde může. Spoléhá se i na pomoc náhodných lidí.
Václav Javorský hledá, kde může. Spoléhá se i na pomoc náhodných lidí. (Aha! Martin Pekárek)

PRAHA/KLATOVY – Jediné přání má v těchto dnech Václav Javorský (32). Chce, aby se jeho matka Vlasta Javorská (54), po které už téměř tři týdny pátrá, našla živá a zdravá. V okolí jejího bydliště už rozvěsil stovky plakátů s její fotografií. Paní Javorská odešla 1. června z bytu v Praze 5 a od té doby ji nikdo neviděl.

Její syn pátrá už tři týdny na vlastní pěst

Po nezvěstné ženě pátrají i policisté. Zatím marně. Neexistuje žádná stopa.

„Obtelefonovali jsme všechny příbuzné, prohledali osobně všechna místa, kam matka s přítelem často chodila. Hledali jsme například v parku Cibulka, Hvězda, Ladronka, v okolí Motolských rybníků i v údolí Šárka. Všude, kde jsme byli, jsme chtěli zanechat také stopu. Vyvěsili jsme tam proto plakáty s její fotkou a kontakty na nás. Matka pochází z Klatov a do poloviny devadesátých let žila na Sušicku. Rozjeli jsme se i tam. I tady jsme navštívili všechna místa, kde by mohla být. Jezdila například do Kocourova k příbuzným, také pracovala v sušické porodnici,“ popisuje pátrání syn Václav.

Pro Vlastu Javorskou byly poslední týdny velice složité. „Matka pomáhala své dceři Dagmaře, která měla v motolské nemocnici velice obtížný porod. Současně pracovala pro jednu rodinu, které hlídala dítě a obstarávala všechny domácí práce. Jenže pak následovala další vypjatá situace. Dozvěděla se, že lékaři mají u jejího současného přítele podezření na závažné onemocnění. To by ji sice za normálních okolností neporazilo, ale matka si už takovýhle scénář jednou prožila. Její bývalý přítel byl těžce nemocný a matka tehdy o něj pečovala až do jeho smrti,“ pokračuje dál Václav. Podle něho zřejmě cítila, že nemá tolik sil a není schopna poskytovat svým blízkým tolik energie, kolik si představovala.

„Vyhledali jsme proto odbornou pomoc a začala brát antidepresiva. Snažili jsme se také vymýšlet také nejrůznější akce a rozptýlit ji,“ vzpomíná na poslední společné chvíle pan Javorský.

V den, kdy žena zmizela, nebylo jejímu příteli dobře. Vlasta Javorská se mu snažila pomoci, bylo však prý vidět, že je velice smutná. Když podala příteli léky na uklidnění a muž usnul, z bytu odešla.

„Doufáme, že je matka v pořádku. Obav se ale nemůžeme zbavit,“ uzavírá Václav Javorský.

18.6.2008

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.