Velký průzkum – Češi v roce 2008: Jsme spokojení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Velký průzkum – Češi v roce 2008: Jsme spokojení!

České páry nejčastěji touží po dvou dětech.
České páry nejčastěji touží po dvou dětech.

PRAHA – Češi jsou v roce 2008 spokojení! Podle unikátní studie společnosti TNS AISA se má česká populace dobře. Trápí nás ale hektický život a nedostatek času. A co si Češi nejvíce přejí?


Typický Čech
● Miluje fotbal.
● Pivo pije klidně každý den v týdnu.
● Rád chalupaří a pracuje v dílně.
● Nesnáší tchyni.

Typická Češka
● Čím dál méně ji baví vařit.
● Uklízí jednou týdně.
● Věnuje hodně času péči o dítě.
● Není příliš sebevědomá.

Překvapivě to nejsou peníze, ale radost ze života a harmonická rodina!

Podle nejnovějšího průzkumu pro společnost Marketing & Media je česká společnost vyrovnaná. Většina Čechů o sobě říká: „Jsme spokojeni!“ Téměř třetina dokonce tvrdí, že se má lépe než v loňském roce. Za tenhle pozitivní výsledek přitom může klesající nezaměstnanost, vyšší příjmy i rostoucí tempo ekonomiky. Třetina populace ale přiznává, že se v dalším roce obává zhoršení situace kvůli nárůstu cen potravin, energie a nákladů na bydlení.

Nejvíc ze všeho nás trápí nedostatek času. Tím trpí až 70 procent populace! Volný čas se snažíme dělit mezi rodinu a sebe. Více než polovina populace tráví až tři hodiny denně péčí o rodinu. Zbytek času se díváme na televizi, čteme, kutíme v dílně, procházíme se se psem anebo sedíme u počítače. Třetina z nás tráví necelé dvě hodiny denně s přáteli.

Výzkum pamatoval i na největší přání. Překvapivě nejsou naším největším přáním kariéra a peníze, ale toužíme po harmonické rodině a radosti ze života. Radost zvítězila hlavně u mladých a bezdětných lidí. S věkem stoupá zájem o spokojený rodinný život.

Pokud jde o peníze, jsme podle průzkumu opatrní. Necelých 90 procent populace se snaží s výdaji neriskovat. Přes 60 procent lidí dokonce neustále kontroluje, kolik utrácí. Nakupujeme minimálně dvakrát týdně a na značkové zboží si příliš nepotrpíme. Pokud se nám ale nějaké osvědčí, jsme mu věrní.

Češi a péče o domácnost

> Stará se o ni 55 procent populace (hlavně ženy).
> 75 minut denně uklízíme, pereme, nebo žehlíme.
> 60 minut připravujeme jídlo.
> 35 minut nakupujeme.

Češi jsou pracanti

Češi mají další prvenství! Patříme mezi tři nejvíce pracující evropské národy. Před námi se umístili už jen Finové a Švédové. Vydělávat na chleba tak tvrdě nás ale leckdy pořádně štve.

Co nám na práci vadí?

● Dvě třetiny z nás nejsou spokojeny se svým platem.
● Pouze každý 4. Čech věří v kariérní postup.
● Chtěli bychom pružnější pracovní dobu.
● Chybí nám možnosti dalšího vzdělávání.
● Třetina z nás se bojí ztráty zaměstnání v následujícím půlroce.

Dvě děti jsou ideální

PRAHA (ČTK) – Většina rodičů si podle studie Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí myslí, že ideální počet dětí v rodině jsou dvě. Druhého špunta by si přálo osm z deseti mladých rodin s jedním dítětem. Stejný názor mají i tři čtvrtiny starších rodin se školou povinným jedináčkem. Třetina rodin s jedináčky už ale další děti neplánuje. Překážkou vyššímu počtu dětí v rodinách jsou podle výzkumu zdravotní problémy, existenční potíže a rozpad manželství.

Nejmírumilovnější národ?
Islanďané! Češi jsou 17.

PRAHA – Češi mají holubičí povahu! Organizace Economist Intelligence Unit zkoumala, které země patří mezi nejmírumilovnější na světě. Česká republika se umístila na 17. místě z celkových 140!

Skutečnými mírumilovnými beránky jsou Seveřané v čele s Islanďany. Průzkum hodnotil míru kriminality, úroveň demokracie, vztahy se sousedními zeměmi a další faktory. Česká republika předstihla Slovensko (20.), ale dokonce i Itálii (28.), Francii (36.) nebo USA (97.).

1. Island
2. Dánsko
3. Norsko
4. Japonsko
5. Nový Zéland
17. Česká republika
138. Súdán
139. Somálsko
140. Irák


Autor: (lt)
Foto Profimedia.cz

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.