Aktivisté proti radaru ztrácejí kila: Už týden drží hladovku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Aktivisté proti radaru ztrácejí kila: Už týden drží hladovku!

Jan Tamáš a Jan Bednář
Jan Tamáš a Jan Bednář (Aha! – Martin Pekárek, ČTK)

PRAHA – Už sedm dní nepolkli sousto! Jan Bednář a Jan Tamáš z Humanistického hnutí mají za sebou týdenní hladovku proti americkému radaru. „Není to snadné. Snažíme se hodně spát,“ prozradil Tamáš.

Už sedm dní nepolkli sousto! Jan Bednář a Jan Tamáš z Humanistického hnutí mají za sebou týdenní hladovku proti americkému radaru. „Není to snadné. Snažíme se hodně spát,“ prozradil Tamáš. Ztratil 1,5 kg – při šestapadesátikilové váze je to znát. Jeho kolega shodil šest kilo! „Cítíme se slabě, raději i podstupujeme zdravotní prohlídky,“ řekl Bednář.

Co dělá hladovka s tělem

První tři dny – tělo spálí náhradní zásoby glukózy.

Čtvrtý den – tělo získává cukr tím, že začne odbourávat svalovou hmotu.

Po pátém dni – ledviny se nestačí vypořádávat s kyselým odpadem, hromadí se i v krvi. Podle odborníků mají lidé po ukončení hladovky tak kyselou krev, že nějakou dobu nemohou ani pořádně myslet.

Později se také mohou dostavit kromě nevolností a slabosti i halucinace. Život bývá ohrožen kolem osmého až desátého týdne. Záleží na tom, jaké tekutiny hladovkáři pijí. Třeba ve slazených džusech je hodně energie.

Hladověl 90 dní!

Nejznámější český hladovkář Miroslav Mareček v roce 1991 nejedl devadesát dní! Nelíbilo se mu, jak prokuratura vyřizovala jeho podněty proti zneužívání psychiatrie a tzv. pendrekovému zákonu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.